Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Yalova’da Bağlarbaşı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi” için ihale  düzenledi. İhaleyi, İsmailağa Cemaati’nin “siyasi işler görevlisi” Mehmet Çelik'in aldığı ortaya çıktı.

İddiaya göre ihaleye giren iki şirketin teklifi geçersiz sayılırken, 1 milyar 45 milyon TL bedelli dev ihaleyi CHP Milletvekili İlhan Cihaner’in Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde yürüttüğü ve daha sonra elinden alınan İsmailağa soruşturmasının da kilit ismi Mehmet Çelik'in sahibi olduğu Tek-Çelik İç ve Dış Ticaret İnşaat Sanayi Anonim Şirketi’nin aldığı açıklandı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, inşaatların 600 gün içerisinde tamamlanması öngörülen ihale kapsamında 717 konut, 19 dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi yapılacak. 

DEPREM KONUTLARINI DA YAPMIŞ

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre, ihale sonucu yaklaşık 6 ay gizlenerek cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra, 7 Haziran tarihinde açıklandı. Üç şirketin katıldığı ihalede iki şirketin teklifinin geçersiz sayıldığı dikkat çekti.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında, Tek-Çelik Şirketi’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın deprem konutlarını da inşa eden Mehmet Çelik olduğu öğrenildi. Çelik, “Uzun yıllardır cemaatin içerisinde olduğunu ve elinden geldiği kadar cemaate katkı sağladığına”  yönelik açıklamaları ve eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner'in Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde yürüttüğü İsmailağa soruşturmasının kilit ismi olarak hatırlanıyor.

Cihaner'in 2007'de başlattığı İsmailağa soruşturmasına ilişkin fezlekede, Mehmet Çelik’in “İsmailağa Cemaati’nin aktif üyesi olduğu ve Cemaat’in siyasi sorunlarını çözdüğü” ortaya çıkmış, ancak Cihaner’in “Fethullahçı yapılanma” ile genişlettiği soruşturma elinden alınarak kapatılmıştı. Cihaner, bu gelişmelerin ardından makam odasında gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

SUÇ DOSYASI KABARIK

İlhan Cihaner'in hazırladığı fezlekede, Mehmet Çelik'in işlediği suçlar şu şekilde sıralanıyor:

• Osman Pepe (dönemin AKP Kocaeli Milletvekili) ile vergi kaçakçılığı suçuna dair konuşmalar yaptığı,

• Muhtelif ihalelerde ihaleye fesat karışma suçunu işlediği, ihale girilmeden işlerin alınacağı,

• Takip ettiği bazı yurtdışı ihalelerinde komisyon adı altında rüşvet verildiği\verileceği,

• Örgütün baskı ya da telkini ile okula gönderilmeyen bazı çocukların takibini yapan Milli Eğitim Bakanlığı görevlilerinin tayinini çıkarılması ya da başka şekilde pasifize edilmesi için girişimlerde bulunulduğu,

• Hilmi Güler’i (Dönemin AKP Ordu Milletvekili ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı) arayarak talimat veriri şekilde ticari rakibi konumunda olduğu anlaşılan firmaya izin ya ihale verilmemesi için telkinde bulunduğu izlenimi veren bir takım iletişimler tespit edilmiştir.

12 YILDA 1,6 MİLYONLUK İHALE

Mehmet Çelik'in sahibi olduğu Tek-Çelik Şirketi, 2011 yılından bugüne kadar kamudan toplam bedeli yaklaşık 1,6 milyar TL olan 8 ayrı ihale aldı. 2011 Van depreminden sonra Erciş'e, 2020’deki Ege depreminden sonra İzmir’e yapılan deprem konutlarını da yine Çelik'in şirketi yaptı. İstanul Büyükşehir Belediyesi'nde ise AKP döneminde İSKİ'nin atık su ve kanal inşaatı işlerini üstlendi. Şirket, TOKİ’nin İstanbul Esenler’de yürüttüğü kentsel dönüşüm ve gelişim projesini de inşa etti.

Editör: Yadigar Hanım