Son seçim anketleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı'nın oylarında düşüş olduğunu gösterirken, İsrail Haaretz gazetesi de Erdoğan için kötü bir senaryo çizdi.

Haaretz gazetesinde Simon Waldman imzasıyla yer alan haberde Erdoğan’ın seçim stratejisi ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oylarının düştüğüne dikkat çekilen “Erdoğan’ın başı büyük belada. Bu onun acımasız hayatta kalma planı” başlıklı haberde, Erdoğan’ın 3 aşamalı seçim stratejisinin “baskılamak, söz vermek ve bölmek” olduğu vurgulandı.

Yazıda AKP iktidarında muhalefete yapılan baskılara örneklerle yer verildi. Örnekler arasında ise sosyal medya ve internet medyasına sansür yasası ve muhalif isimlere verilen hapis cezalarına değinildi. 

Analiz haberde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası ve siyasi yasağa ayrı bir başlık açıldı. İmamoğlu’nun Erdoğan’ın seçimdeki olası rakiplerinden biri olduğuna değinilen haberde İmamoğlu’nun anketlerde Erdoğan’ı geride bıraktığına dikkat çekildi.

"ERDOĞAN'I EN FAZLA ZORLAYAN EKONOMİ"

Haaretz gazetesindeki analizde Erdoğan’ı en çok zorlayan konunun ekonomi olduğu ifade edildi. Analizde AKP’nin asgari ücret artışı ve EYT yasası gibi adımlarına rağmen yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının gündemde olmaya devam ettiği vurgulanırken, Karadeniz’de keşfedildiği belirtilen doğalgaz rezervi ve savunma sanayiindeki hamlelerin seçimi kazanmalarına yeterli olmayabileceği belirtildi.

Analizde ekonomi konusundaki vaatlerin yeterli gelmemesi durumunda Erdoğan’ın muhalefeti baskı altında tutmak için daha fazla hamle yapabileceği dile getirildi.

Editör: Yadigar Hanım