Yunanistan ile Londra’da yapılan görüşmenin detayları… Yunanistan ile Londra’da yapılan görüşmenin detayları…

İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile 'sözde insani koridor' adı altında Gazze’nin ihtiyaç duyduğu yardımların Güney Kıbrıs üzerinden tedarik edilmesini sağlayacak bir deniz yolu projesi kurulmasını görüşecek.

Kıbrıspostası’nda yer alan habere göre, Cohen Rum yönetiminin, Larnaka’dan Gazze’ye denizden insani yardım koridoru oluşturulmasını öngören “Amaltheia” önerisinin detaylarını görüşmek üzere Güney Kıbrıs’a gitti.

Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos “Larnaka-Gazze insanî yardım koridorunun orta ve uzun vadede devam edecek ve bölgenin yeniden inşasına yardımcı olacak bir inisiyatiftir” dedi.

Cohen ise Rum yönetiminin inisiyatifinin hayata geçirilmesiyle ilgili bütün detayların önümüzdeki iki gün içerisinde halledileceğini söyledi. Cohen, “Hedef, Gazze Şeridi’ndeki sivilleri rahatlatacak insani yardımın ulaştırılmasıdır” ifadesini kullandı.

YeniŞafak’ta yer alan bilgilere göre, Görünürde Gazze’ye 'yardım bahanesi' öne sürülen ama gerçekte Filistin’den koparma amacı taşıyan planın koç başı Güney Kıbrıs kontrolündeki Larnaka limanı olacak.

Masaya yatırılan plana göre Gazze’ye nakledilmesi gereken su, gıda ve ilaç gibi tüm insani ihtiyaçların, limanda oluşturulacak özel bir bölgede toplanması ve burada İsrailli yetkililerin kontrolünden geçtikten sonra Gazze’ye nakledilmesi planlanıyor. Deniz yoluyla gönderilecek ürünleri taşıyan gemilerin Gazze Şeridi’nde nereye yanaşacağı ise bilinmiyor. Bu amaçla işgalci güç kontrolünde küçük bir limanın inşası ya da Mısır’ın El-Ariş limanına gönderilerek, buradan kara yoluyla refah kapısından Gazze’ye girişinin sağlanması gibi formüller üzerinde konuşulduğu belirtiliyor.

Editör: Habererk Haber Merkezi