İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, NATO Liderleri Zirvesi dönüşünde açıklamalarda bulundu. Meloni, Türkiye’nin AB üyeliği meselesinin şu anda gündemde olmadığını söyledi.

NATO Liderler Zirvesi, 1-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’da gerçekleştirildi. Zirve dönüşü ülkesinin masın mensuplarının sorularını yanıtlayan Meloni, bir gazetecinin, Erdoğan’ın "İsveç’in NATO üyeliğine onay vermek için Türkiye’nin AB üyeliğini masaya sürdüğünü" hatırlatarak, "Türkiye’de kadın hakları ve genel olarak insan hakları meselesi de düşünülürse Türkiye’nin AB’ye girmesi hakkında İtalya hükümetinin pozisyonu nedir?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Bana kalırsa bu konu hala oldukça uzak. Bunu kesinlikle bir öncelik olarak değerlendirmeyen bizim pozisyonumuzun ötesinde, AB içinde de çeşitli zorluklar var."

''GÜNDEMDE YER ALMIYOR''

Avrupa Birliği’nin Batı Balkanlar’ı da kapsayan genişleme süreci üzerinde çalıştığını ifade eden Meloni, Türkiye’nin üyelik sürecinin "mevcut bağlamda gündemde yer bulmadığını" kaydetti.

İtalya Başbakanı Meloni, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede "Güney Akdeniz’de taahhütleri güçlendirme yönündeki ortak çıkarlar, iki ülke arasındaki iş birliği ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve Ukrayna'da kalıcı barış için yapılması gerekenlere yönelik konuların ele alındığını dile getirdi. 

Başbakan Meloni'nin açıklamaları İtalyan basınında Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktığı şeklinde yorumlandı.

Editör: Yadigar Hanım