Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre kanser hastaları için yeni bir tedavi yöntemi bulundu. Bilim insanları yeni tedavi yöntemi ile kanser hastalığının son bulabileceğini duyurdu. Fillerin testislerinin kansere deva olacağını duyuran bilim insanları ekledi:  “Fillerin testislerindeki p53 hücreleri üzerinde yapılan bir araştırmanın kanser tedavisine yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.”

Bilim insanlarına göre fillerdeki kanser riskinin çok düşük olmasının nedeni de testislerinde bulunan p53 hücreleri. P53 hücrelerinin kodlanabilen bir gen olduğunu bulan bilim insanları, bu gen üzerinden kanser tedavisi için çalışmalara başladı. Bilim insanları p53 genini insan geni üzerinde entegre etmeye çalışıyor. Eğer ki başarılı olunursa, kanser için bir çözüm bulunmuş olabilir.

Oxford Üniversitesi'nde Biyolog olan Fritz Vollrath’un ‘Trends in Ecology and Evolution’ adlı bilimsel dergisinde yazdığı bir yazıda, fare örneğini vererek, "Diyelim ki bir farenin vücut sıcaklığı 36,6°C, fare testislerinin sıcaklığı ise ortalama 34°C. Eğer, fare 37°C civarındaki sıcaklıklarda sperm üretirse, yüksek seviyelerde onarılmamış DNA ile daha az verimli olurlar. 38°C'de üretilen spermler de basitçe ölecektir." dedi. Yani yüksek sıcaklıkta sperm üretilmesi verimli sayılmıyor.

Peto’nun Paradoksu nedir?

Vollrath’e göre, "Bir hücrenin her bir bölünmesi mutasyon riski taşır ve daha büyük hayvanlar daha küçük olanlardan daha fazla somatik hücre bölünmesine sahiptir. Sonuç olarak, çok büyük hayvanların kansere yakalanma olasılığının daha yüksek olması gerekir. Ancak bu durum tam tersidir ve Peto'nun paradoksu olarak bilinir." diye konuştu.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı