Aziz Nesin tarafından 1961 yılında yazılan “Zübük” romanı, 1980 yılında Kartal Tibet ve Atıf Yılmaz tarafından sinemaya uyarlandı. Başrollerinde Kemal Sunal, Metin Serezli ve Nevra Serezli gibi usta isimlerin yer aldığı zübük filmi, Türk siyasetindeki sorunları ve siyasi yozlaşmayı konu alan bir kara komedi. Yayına girdiği 1980 yılından günümüze kadar da ilgi ile takip edilen film, artık yayınlanmıyor.

Filmde Zübük rakiplerini ustalıkla atlatarak önce belediye başkanı, sonra da milletvekili olur; ilçeye baraj ve köprü yaptırması için Ankara’ya gönderilen heyeti de dolandırır, neden sonra ilçeye döner, foyası Ankara’da meydana çıktığı için milletvekilliğine aday gösterilmez bir daha. Ortalarda kalırsa da, zamanla ilçenin gene gözdesi olur: İlçeyi ile çevirteceği vaadiyle eski kandırmalarına tekrar başlamıştır.

Zübük'ün yıllardır televizyonlarda yayınlanmaması ve filmin yapımcısı olan Erler Film’in Youtube kanalında da bulunmaması 'Zübük' filmine sansür uygulandığı iddialarını gündeme getirdi.

Editör: Habererk Haber Merkezi