Yıl başından beri züm üstüne zam gören kırmızı et ve süt fiyatlarına, maliyetlerin artması nedeniyle yeni bir zam daha geleceği bildirildi. Ot ve mısır maliyetinin 400 TL ve 500 TL'den 1.200, 1.500 TL bandına çıktığını belirten üretici zamların kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, süt ineklerinin kesilmesinin üreticiyi olumsuz etkilediğini ifade ederek, bu durumda bile kırmızı etin yeniden zamlanacağını söyledi.

Son bir ayda yem maliyetinin yüzde 10 arttı artarak, bir kilo yemin 7.60 liraya ulaştığını belirten Solakoğlu, "Üreticinin tek maliyeti yem değil. Mazota da zam geldi ve gelmeye devam ediyor. Elektriğe de, işçiye de, nakliyeye de, ilaca da her şey zamlanıyor. Fakirleşmeye devam ediyoruz. Temel gıda haricindeki ürünlere talep düşmeye devam edecek. Taklit ürünlerin miktarı artacak. Denetimler artırılmalı. Hepimiz daha az protein daha az temel gıda tüketeceğiz. Yurttaş daha fazla makarnaya yönelecek" dedi.

Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanlarla birlikte etin fiyatında duraklama beklenmesine rağmen yükselişi devam etti. Bayramın hemen sonraki hafta, et fiyatlarına ortalama 10 lira zam gelmişti.

Marmara ve Ege'deki besicilerin maliyet hesapları da tutmazken, süt ineklerinin kesilmesine rağmen kırmızı etin kilosuna 5 lira zam yapılmıştı.

Kasaplarda kıymanın kilosu 160 TL'ye satılıyor. Bazı zincir marketlerde ve bazı bölgelerdeki lüks kasaplarda kıymanın kilosu 200 TL'ye kadar çıkabiliyor. Dana kuşbaşının ortalama fiyatı da 170-180 TL arasında değişiyor.

1.5 ay içinde et ve süt ürünlerine en az yüzde 30-35 zam geleceği öne sürülmüştü.

Editör: Yadigar Hanım