Türkiye, Rusya ve Tacikistan’dan sonra en fazla kızamık vakasının görüldüğü ülke. DSÖ Avrupa Bölgesi Kızamık ve Kızamıkçık Raporu'na dayandırılan bu veriler vatandaşları korkutuyor.

2023’ün ilk 4 ayında 242 kişinin kızamık hastalığı yüzünden hastaneye yattığını belirten uzmanlar, salgın riskine karşı uyarıyor.

BBC Türkçe’nin uzman görüşlerinden derlediği habere göre uzmanlar, ilk dört ayda 1.440 resmî vaka görülen bir yerde, henüz hiç ölüm gerçekleşmemesi bilimselliğe aykırı. Uzmanlara göre, bu sayılar bir salgın niteliği taşıyor.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELER!

Vaka görülen bölgelerde 6/9 ay - 15 yaş arası tüm çocuklara aşılı olup olmadığına bakılmaksızın mutlaka bir doz aşı yapılmalıdır.

Henüz vaka görülmeyen bölgelerde 9 aydan itibaren eksik aşılı çocukların kızamık aşıları tamamlanmalıdır.

Özellikle ikinci doz kızamık aşı kapsamının yükseltilmesine yönelik özgün bir program geliştirilmelidir.

İkinci dozun ilkokul birinci sınıftan 48. aya çekilmesi ve sorumluluğunun aile hekimlerine devredilmesi ile performans dışı tutulmasının ortaya çıkarttığı 2,5 milyonu bulan aşısız okul çağı çocuk bir an önce aşılanmalıdır.

Aile sağlığı birimlerinde hemşire-ebe açığı bir an önce giderilmelidir. Hizmet gereksinimi yüksek olan bölgelerde mevcut bir aile hekimi bir aile sağlığı çalışanı yaklaşımından vazgeçilmeli, bu bölgelerde aile hekimi ve hemşire/ebe sayısı artırılmalıdır.

Tüm döküntülü hastalık yakınmaları kızamık yönünden değerlendirilmeli ve mutlaka numune alınmalıdır.

Editör: Habererk Haber Merkezi