Konut kiraları Türkiye genelinde önlenemeyecek şekilde artarken, kiralık konutların en pahalı olduğu şehir belli oldu. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) Mayıs 2023 Kiralık Konut Piyasası raporuna göre Türkiye'de kiralık konutların en pahalı olduğu şehir yüzde 300'lük artış ile Trabzon oldu.

Turizm sezonu ile birlikte Trabzon, Körfez ülkelerinden gelen turistlerin en çok tercih ettiği illerin başında geliyor. Geçen yıl ortalama 3 bin liradan kiralanabilen bir konut bu yıl 3 kat artış ile kiralanırken, ev ve apart sahipleri, konutlarını, bölge halkı yerine günlük 5  bin liraya kiraladıkları yabancı turistleri tercih  ediyor. Yabancı turist tercihi ve kiralardaki yıllık cari yüzde 300'lük artış ise kentte büyük bir krize neden oluyor.

"İNŞAAT SEKTÖRÜ DURDU, KONUT KRİZİ PATLADI"

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, ekonomik krizle nedeniyle konut üretiminin durduğunu, mevcut konutların değerinin de buna bağlı olarak arttığını söyledi.

Trabzon'da yüzde 200-300'lere varan kira artışlarının görüldüğüne dikkat çeken Taflan, "Proje yok, konut yok, imalat yok, ortada bir yapı yok. Olanlar da çok kıymetli oluyor. Fabrikası, sanayisi olmayan bir şehirde yaşıyoruz. İşçi, memur, küçük esnaf şehridir Trabzon. Bu insanlar bu sabit gelirleriyle bu kiraları nasıl ödeyecekler” dedi.

ARAP TURİST TERCİH EDİLİYOR

Türkiye'de 11 ilde etkili olan depremin ardından memleketlerine giden üniversite öğrencilerinin boşalttığı evlerin sahiplerinin kiralarını alamadıkları için mağdur olduğuna değinen Taflan, kirası 7-8 bin lira olan o evlerin şimdi Arap turistlere verildiğini ve bu kiranın Arap turistlerden 1 günde alındığını vurguladı.

Kentte bu nedenle özellikle tayin olup gelen memurlar ve yeni evlenecek çiftlerin kiralık ev bulamadığını ifade eden Taflan, şöyle devam etti:

"Evlenecek çiftlerin eşyası mağazalarda, depolarda muhafaza ediliyor. İşin kötü tarafı fahiş fiyat olmasına rağmen çok nadir de olsa buldukları evi tutuyorlar, üç ya da altı ay kira ödeyebiliyor, sonrasında mahkeme dosyaları üst üste katlanıyor. Mülk sahipleri de evini en yüksek fiyata kira vermeyi tercih ediyor. Yani kiracı da haklı mülk sahibi de haklı, konut satan da alan da haklı. Bu süreç kendiliğinden bu hale gelmedi. Burada bir haksız var."

"PİYASA KONTROL ALTINA ALINMALI"

Konut kiralarındaki fahiş artışa karşın herhangi bir denetim yapılmadığını, piyasanın kontrolsüz şekillendiğini belirten Taflan, “Sosyal medyada yetkisi olmayan kişiler kayıt dışı işler yapıyor. Bu hem devlete, hem de vatandaşa zarar. Biz tespit ettiğimiz durumları ilgili kurumlara bildiriyoruz. Denetimler yapılmalı ve cezalar uygulanmalı. Bir ilin kalkınması için turizm çok önemlidir. Körfez ülkelerinden gelen vatandaşlar için Trabzon bir cennet durumunda. Ama biz bu süreçte cehennemi yaşamayalım. Başkalarına cennet olan ilimiz bize de cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Editör: Yadigar Hanım