Yalova'daki şölende tarihi bir ilk: Köklerini koruyan Sekel Türkleri sahne alacak
Romanya'da yaşayan ve Köktürk alfabesine benzer özgün alfabeleriyle binlerce yıldır kimliklerini muhafaza eden yaklaşık 800 bin nüfuslu Sekel Türkleri, şölene ilk kez katılarak kültürel zenginliklerini sergileyecek.
KİMLİKLERİNİ KORUYAN GİZEMLİ TOPLULUK
Günümüze dek kendilerine özgü alfabelerini, masallarını ve Orta Asya izleri taşıyan geleneklerini korumayı başaran Sekeller, Türk dünyasında yeni yeni tanınmaya başlanan bir topluluk. Komünist rejimin yıkılmasının ardından milli bir uyanış yaşayan Sekeller, 1990'da Genç Sekeller Forumu'nu, 2003'te ise Milli Sekel Konseyi'ni kurarak ulusal bilinçlerini pekiştirdiler. Transilvanya'da "Sekelya" adını verdikleri bölgede yaşayan Sekellerin şölene katılımı, etkinliğin bu yılki en önemli olayı olarak görülüyor.
YALOVA VE ÇEVRESİNDE KÜLTÜR RÜZGARI ESECEK
17 Temmuz'da Yalova'ya gelecek olan misafir topluluklar, 23 Temmuz'a kadar sürecek olan festivalde unutulmaz anlar yaşatacak. Şölen kapsamında Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırım, KKTC, Makedonya, Irak (Kerkük-Musul) gibi pek çok ülke ve bölgeden gelen ekipler sahne alacak. Gösteriler sadece Yalova merkezle sınırlı kalmayıp Çiftlikköy, Termal, Gemlik, Bursa, Teşvikiye ve Çınarcık'ta da halkla buluşacak.
KONFERANS VE SERGİ DE PROGRAMDA
Şölen, kültürel derinliği olan etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Kent Müzesi'nde 18-23 Temmuz tarihleri arasında açık kalacak Gagauzya resim ve el sanatları sergisi açılacak. 19 Temmuz saat 15:00'da ise ünlü Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Halk Eğitim Merkezi'nde Türk dünyası üzerine bir konferans verecek. Festivalin doruk noktası ise 20 Temmuz akşamı tüm grupların katılımıyla Anfi Tiyatro'da düzenlenecek olan gala gecesi olacak.
"BU BÜYÜK GÖNÜL SOFRASINA DAVET EDİYORUZ"
YAFEM Başkanı Asri Karaaslan Uzun, etkinliğin ortak mirasa sahip toplumlar arasında kardeşliği pekiştirdiğini belirterek, “Bu şölen; aynı tarihe, aynı dile, aynı sevdaya sahip halkların yeniden buluşmasıdır. Her figürde bir hatıra, her ezgide ortak bir hafıza vardır. Türk dünyasının birlik ve beraberliğine katkı sunmaktan onur duyuyoruz. Tüm halkımızı bu büyük gönül sofrasına davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
AYRINTILI ETKİNLİK TAKVİMİ
17 Temmuz Perşembe: 09:00 - Grupların Gelişi
18 Temmuz Cuma: 19:00 - Kortej, 20:30 - Sergi Açılışı, 21:00 - Çiftlikköy ve Termal Gösterileri
19 Temmuz Cumartesi: 09:00 - Anma Töreni, 15:00 - Konferans (Prof. Dr. Ahmet Taşağıl), 21:00 - Yalova ve Gemlik Gösterileri
20 Temmuz Pazar: 20:00 - Mehterli Kortej, 21:00 - Gala Gecesi
21 Temmuz Pazartesi: 21:00 - Bursa Gösterileri
22 Temmuz Salı: 21:00 - Teşvikiye ve Çınarcık Gösterileri
23 Temmuz Çarşamba: 09:00 - Grupların Ayrılışı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.