Letonya, Litvanya'ya yasadışı göçte keskin bir artışın ardından Beyaz Rusya sınırındaki güvenliği güçlendirdi. Bu, ülkenin Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı Başkan Vekili Andrei Rogozin tarafından Rus yayıncı LTV7'ye bildirildi. Ona göre, Letonya sınırı şu ana kadar sakin, ancak olası ihlalcileri tespit etmek için adımlar çoktan atıldı.

"Avrupa ajansı Frontex ile işbirliği içinde, Litvanyalı meslektaşlarımız ve Letonyalı biz, ortak sınırlarımızda kontrolü sürdürmek için ek kaynaklar kullandık. 1 Temmuz'dan bu yana, Belarus ile dış sınırda devriye gezecek teknik imkanlara sahip birkaç memur ve bir devriye arabası aldık. Litvanya tarafı da aynı desteği aldı" dedi.

Bildirildiği üzere Litvanya, Beyaz Rusya'dan gelen yasadışı göçmen akışıyla bağlantılı olarak 2 Haziran'da olağanüstü hal ilan etti. Litvanya İçişleri Bakanlığı, böyle bir rejimin gerekli eylemlerin yasal olarak sağlanmasını ve yetkililerin çabalarının koordinasyonunu, devlet rezerv fonlarının kullanımı da dahil olmak üzere ek güçlerin katılımını kolaylaştıracağını bildirdi.


Litvanyalı yetkililere göre, yılın başından bu yana Belarus'tan yasadışı olarak sınırı geçen 800'den fazla kişi gözaltına alındı. Bu, 2020'nin tamamından 10 kat daha fazla .2019'da 46 yasadışı göçmen, 2018'de 104, 2017'de 72 yasadışı göçmen gözaltına alındı.

2 Temmuz'da Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Servisi'nin (Frontex) altı çalışanı, Litvanya sınır muhafızlarıyla birlikte Litvanya ve Beyaz Rusya arasındaki sınırda devriye gezmeye başladı. Litvanyalı sınır muhafızlarının önderliğinde Fransa, Macaristan ve Almanya'dan gelen AB sınır muhafızlarının temsilcileri, Kapchamestis ve Druskininkai yerleşim bölgelerindeki sınır bölgelerini koruyacak. Litvanya Devlet Sınır Servisi, Temmuz ayı ortasında Litvanya-Belarus sınırındaki Frontex çalışanlarının sayısının 30'a ulaşacağını bildirdi.

Editör: Habererk Com