Mansimov, son zamanlar Türkiye ve Azerbaycan gündeminde çokça konuşulan isimler arasında. Bazıları onu kardeşliğin sembolü, bazılari rant kaynağı, kimileri hayırsever is adamı, kimleri de daha farklı sıfatlar ile tanıtmaktadırlar. Ama ne olursa olsun, var olan bunca fikir ayrılığına rağmen onun geniş halk kitleleri tarafından sevildiği bir gerçek.

Bu gerçeğin arakasında yatan sebepler ise sadece onun dünya çapında bir şirket sahibi olması ile ilgili değil. Bu hem de onun hayırsever, muhafazakâr ve halktan birisi olması ile ilgilidir. Avrupa gibi daha rahat ve demokratik bir mekândan Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözü üzerine milyarlarını Türkiye’ye taşıması bunun en büyük ispatıdır. Ayrıca onun, Türkiye’de kendi parası ile yaptırıp, devlete bağışladığı binaların değeri de küçümsenmeyecek kadardır, büyük rakamlarla ifade edilmektedir.

Peki, o zaman böyle bir insan neden ve kimlerin hedefinde sorusu önem kazanmış oluyor. Bu soruların cevapları ise çok karmaşık ve çok yönlüdür. Ancak önemli sebeplerden biri ise bölgemizin veya İslam dünyasının yönetim bicimi ilgilidir. Daha doğrusu uzun sureden beri coğrafyamıza yön veren diktatör yönetimler ile de önemli ölçüde ilgilidir bu konu. Halkı hiçe sayan, toplumlarının menfaatlerini görmezden gelen, milleti köle görerek ülkelerinin zenginliklerini kendi mirasları gibi kabul eden bu sulta rejimleri hem de halktan yana olan bütün önemli şahısları hedef tahtasına oturtmaktadırlar.

Bu acı ve insanlık ayıbı olan yüzkarası gerçeklik bölge ülkeleri ve İslam dünyansın neredeyse hepsinde açıkça müşahede edilmektedir ne yazık ki. Mansimov olayında da bu gibi benzeri motifler göz ardı edilmemelidir. Çünkü kardeş Azerbaycan’da gelişen olaylar karşısında Mansimov’un sürekli halktan yana tavırlar sergilemesi, Azerbaycan yönetimindeki rüşvetçi memurlara karşı açık ve sert ithamlar seslendirmesi bu varsayımı daha da kuvvetlendiriyor. Onun kendisin de benzer fikirleri seslendirmesi bu açıdan çok önemlidir.

Bu durumda ise mesele daha büyük bir ihata dairesi kazanmış oluyor. Yani olay 2 kardeş ülke arasındaki hassas dengeler üzerine oturmuş oluyor. Çünkü Azerbaycan halkının ezici bir çoğunluğu Mansimov’un haksızlığa maruz kaldığına ve bunun da Azerbaycan iktidarı ve onların menfaat ortakları tarafından yapıldığına inanıyor. Zaten diktatör yönetimlerin rakip olarak gördüğü insanlara karşı kullandığı yöntemler aşağı, yukarı bellidir. İlk önce karalama kampanyası ve itibarsızlaştırma sureci. Daha sonra ise farklı alavere dalavereler ile hukuki yaptırımları devreye sokmak…

Hal böyle olunca meselenin çok yönlü boyutu Türkiye’mizin yönetimine kadar uzanan bazı soru işretlerinin de oluşmasına neden oluyor. Bu ise ülkemiz adına ve Azerbaycan’la olan kardeşliğimiz adına hoş olmayan durumlara sebebiyet veriyor. Yani gecikmiş adalet, adalet değildir. O yüzden, biz bir an önce yönetimimizin ve yargımızın gereken adımları atmasını sağlamalıyız. Çünkü bu is hem de hem kardeşlerimizin nezdinde hem de uluslararası düzeyde Türkiye’miz için bir güven ve imaj meselesidir. Yani olay biz düşündüğümüzden çok daha önemli bir hadisedir.         

Mansimov ismi neyi ifade ediyor?

Mansimov ismi kimi için kazanç, kimi için kaybetme, kimi için kardeşliğin sembolü. İş dünyası için sermaye, politikacılar için basamak, hukukçular için para, bir kısım taraftar için beklenti prangası (menfaat) diyebilirsiniz, diyenler oldu bile...

Kimdir Mansimov?
Azerbaycan ve Türkiye  vatandaşı bir iş adamı.Ama öyle sıradan değil, sıradışı başarılı büyük bir Denizcilik şirketinin, deniz filosunun sahibi.Biz Türkiyedeki yatırımlarından hatta Putinin Rusya ya değilde Türkiyeye yatırım yaptı diye tepkisini çeken birkaç işadamından biri olduğunu hatırlıyoruz.

Bodrum Yat limanından ve İktidar sahiplerinden Binali beye düzine gemi satan adam olarakta kulislerde konuşuldu.Esas konuşulun yer ve konular ise Azerbaycanda Aliyev karşıtı muhaliflere büyük parasal destekler verdiği, hatta yoksul kesimin  sevgilisi olduğu Azerbaycan da Kraldan fazla Kralcıları rahatsız ettiği ve bundan dolayı ricaların devreye girerek başına büyük belalar açıldığı kulislerin, yakın çevresinin konusu.

Biz Mansimov ismiyle nasıl tanıştık?

Bir gazeteci dostumun( Türk dünyası hassasiyetlerimi bildiği için) abi bir haber yapmanı rica edeceğim, parayı Azerbaycan da ve Türkiye de kazanıp Amerikada Ermenilerle ortak olup iş tutan kökeni Fars tarafı olan Mansimov'un hakkında bir haber deyince ne demek diyerek haberi yayınladık. Bir gün sonra Müsavat Gazetesi sahibi Rauf Bey ile ortak dost olan bir dostum beni aradı; ''Senden çok rica ediyorum, senin haber Azerbaycan'da gündem oldu, 350 civarında medya kuruluşu haberini alıntı yapınca Mansimov taraftar ve yakınları seni araştırmış Bu 'bozkurt' İsmail Türk'ü Rauf Bey tanır, o yaptırmıştır şeklinde tefrika başlamış, doğrusunu Müsavat Gazetesi'ne bir röportaj vererek duyurabilir misin'' dedi. Bunun üzerine tamam diyerek röportaj verdim. Bu mesele duyuldukça tepkiler ve farklı haberler bize akmaya başladı. Yazarımız olan Azerbaycan vatandaşı Ekber Bey Kanada'da bir iş insanı beni aradı ''İsmail Bey bu haber Mansimov'a iftira ve şantajdır. Mansimov'un kendisi iyi bir Türk milliyetçisi, Türkiye ve Azerbaycan sevdalısıdır. Asla bir ermeni ile ortak değildir, uydurma belge ve haber, seni kandırmışlar'' dedi.

Bunun üzerine vicdan muhasebesi yaparak konu üzerine eğilince neden tutuklandı? Nelerle suçlanıyor? Türkiyede kimlerle beraber olmuş?Bu ve buna benzer sorulara cevap aradıkça Mansimov'a haksızlık yapıldığı kanaatim oluşunca onu sevenlerle birlikte istişare edip mağduriyetini dile getiren haberler yaptık.

Mansimov davası çok yönü ile incelenip ele alındığında eminim hukuk doğruları bulacaktır.Ancak geç kalan adalet adalet değildir.Kendisi cezaevinde iken çeşitli entrika ve sahtekarlıklarla şirketi büyük zararlara uğratılarak batırılmanın eşiğine ve talan edilmesine fırsat olur yorumları ciddidir.Daha fazla para alırım hırsı ile etrafı örülmüş, dostlarını azaltan avukat, danışman vs  bir çok el Mansimov'a zarar vermektedir. 

Türkiye de hukuk var, yatırımcılara mesaj vermek isteyen siyaset, aydın, gazeteci, hukukçular el uzatmalı çok acele yardım etmelidir, işte o zaman Mansimov dışında Azerbaycan,Türkiye Türk dünyası,yüzlerce çalışanı ve Ülkemizin yatırımcılar nezdinde imajımızıda düzeltmeye ciddi katkı verir.