Türklerde ve dünyanın pek çok yerinde evli çiftler beraber uyur, beraber uyanır ve bu tartışmaya kapalı bir konudur. Fakat, her konuda olduğu gibi Japonlar bu konuda da farklılıklarını belli ettiler. Japonlara göre; birçok Japon çift farklı yataklarda ve hatta odalarda uyumaktadır. Japonya’da bir kadın ve bir erkeğin evli olduğu halde ayrı yataklarda ya da ayrı odalarda uyuması Türk örf ve adetlerine pek uygun değildir. Peki neden Japonya’da evli olan çiftler ayrı yatak ve hatta ayrı odalarda yatıyorlar? Gelin bunun cevabını hep birlikte bulalım…

-Japonya’da bebekler anneleriyle birlikte uyurlar. Japon anneler genellikle çocukları ile birlikte uyurlar ve bu onlar için çok önemli kabul edilir. Bu nedenle babanın aynı yatağı paylaşmak mı yoksa farklı bir odaya mı gitmek istediğine karar vermesi gerekir. Genellikle babaların kararları da farklı yatak ve farklı odadan yana oluyor.

-Anne babalar farklı saatlerde çalışıyor olabilirler. Japon çiftlerin ayrı ayrı yatmaya karar vermelerinin en önemli sebebi farklı çalışma saatlerinin olmasıdır. Sabah uyanmak için alarm kurarlar ve eşlerinin zamansız bir saatte uyanarak rahatsız olmasını istemezler. Yaşam kalitesi için kesintisiz bir uyku tüm insanlar için gereklidir.

-Japonlar için uyurken tekme, el, kol çarpması, horlama sesleri,… rahatsız edici olduğu için eşinin ya da kendisinin bu hareketlerinin önüne geçmek için ayrı yataklarda ya da odalarda uyumak kaliteli uyku için en güzelidir.

Ülkemizde ayrı uyumak, farklı yataklarda yatmak hatta oda ayırmak pek çok çift için boşanma sebebi iken Japonlarda mutlu bir evliliğin sırrı olarak biliniyor. 

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı