İlayda Şimşek

Uyuşturucu haberleri yurdun dört bir yanından gelmeye devam ediyor. Gençlerin hayatını bitiren, ailelerin ocağına ateş düşüren uyuşturucuyu kanıksadık. Ne kullanımına şaşırıyoruz ne de ticaretine.

Bağcılar vahşetini hatırlar mısınız?

NE OLMUŞTU?

Bağcılar Fevziçakmak Mahallesi'nde 26 yaşındaki şüpheli Ali Sayan 26 Eylül 2022'de henüz bilinmeyen bir nedenle annesi Havva Sayan'ın boğazını keserek kafasını sokağa atmıştı. Bugün Bakırköy Adalet Sarayı'na sevk edilen Sayan, Cumhuriyet Savcısına verdiği ifadenin ardından tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliğince, "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek, üstsoydan akrabayı kasten öldürmek" suçundan tutuklandı.

Sonrasında art arda uyuşturucu operasyonu haberleri geldi. Tıkladık habere, detaylarını okuduk ve geçtik. Toplumda 'eskiden' toplumda infial yaratan bu olaylar artık sıradanlaşmıştı.

Geçtiğimiz günlerde uyuşturucu bağımlısı bir genç kız, bir otomobilin altına girerek oradan çıkmamak için tam 2 saat polise direnmişti. 

NE OLMUŞTU?

6 Ocak 2023 tarihinde Adana'da kendisini bir gencin kovaladığını söyleyen 23 yaşındaki Perihan Y., park halindeki otomobilin altına girdi. Uyuşturucu bağımlısı olduğu öne sürülen, "Beni zorla götürmeye çalışıyorlar" diyen Perihan Y., 2 saat polisi uğraştırdıktan sonra otomobilin altından çıkıp, koşarak uzaklaştı.

Seyhan ilçesi Çınarlı Mahallesi'nde meydana gelen olayda yolda yürüyen Perihan Y., bir anda çığlık atarak, kaçıp park halindeki otomobilin altına girdi. Çığlık seslerini duyan kişiler, otomobilin yanına gelip, Perihan Y.'yi çıkarmaya çalıştı. Uzun süren uğraşlara rağmen Perihan Y. aracın altından çıkmayınca, polise haber verildi.

2 SAATLİK UĞRAŞ SONUNDA ÇIKTI

İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, Perihan Y.'den aracın altından çıkmasını istedi. "Ben bir şey yapmadım. 'Gel buraya gel' dedi. Sonra arkadan kovalayınca ben de buraya girdim. Beni zorla götürmeye çalışıyorlar" diyen Perihan Y., yaklaşık 2 saatlik çalışmayla, polisin çevredekileri bölgeden uzaklaştırmasıyla otomobilin altından çıktı.

KOŞARAK UZAKLAŞTI

Büyük korku yaşayan Perihan Y., arkasına baka baka koşarak uzaklaştı. Perihan Y., girdiği apartmanın bahçe duvarından atlayıp, gözden kayboldu.

Geçmişe baktığımızda 2016 yılında uyuşturucu bağımlısı olup kriz esnasında apartmanın damından atlayan bir genç kızımız vardı. 

NE OLMUŞTU?

Olay, 19 Mayıs’ta Seyhan ilçesi Mafessığmaz Mahallesi 79075 sokakta bulunan Çilem Apartmanı B blokta meydana geldi.

TEDAVİ GÖRDÜ

Uzun süredir uyuşturucu kullanan M.S (24), geçtiğimiz yıl tedavi görerek bağımlılıktan kurtuldu. 6 ay uyuşturucu kullanmayan genç kız, bir işe girerek çalışmaya başladı. Ancak genç kız arkadaş ortamı nedeniyle uyuşturucuya tekrar başladı.

KRİZE GİRİP ÇATIDAN ATLADI

19 Mayıs’ta uyuşturucu krizine giren M.S, oturdukları apartmanın çatısından atladı. Ağır yaralanan ve Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan M.S, 9 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. S. ailesi acı haber üzerine gözyaşlarına boğuldu.

Genç kızın kendisine ait sosyal paylaşım sitesinde paylaştığı yabancı müziğe not olarak “Dans etmek istiyorum yıldızların arasında” yazdığı görüldü.
Genç kız, Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsinin ardından cenaze aracı ile evine getirildi. Ailesi gözyaşlarına boğulurken, genç kız Küçük Oba Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Bu sıraladıklarım sayısız olaydan yalnızca birkaçı.

Gelelim sayısal verilere...

2021 yılında Türkiye'de bir önceki yıla göre %61,1 oranda artışla eroin ele geçirildiği ve esrarda bir önceki yıla göre düşüş görüldüğü belirtilirken kokain yakalama oranında ise %44,9 artış yaşandığı belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığının yayımladığı Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022'ye göre; Türkiye'de 2021 yılında 2 bin 961 kokain olayı gerçekleşmiş. Bu olaylarda 4 bin 714 şüpheli yakalanmış ve 2 bin 841 kg kokain ele geçirilmiş.

Rapora göre yakalanan kokain miktarı şimdiye kadar ki en yüksek miktar olarak kayıtlara geçti.

NELER YAPILMALI?

*Gençler uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili bilgilendirilmeli

*Uyuşturucu kullanmış rehabilite edilmeli

*Gençlerin uyuşturucu maddeye erişimi kolay olmamalı, tedbirler sıkı tutulmalı

*Caydırıcı cezalar verilmeli

*Ebeveynler reşit olana kadar çocuklarının takibini yapmalı

Editör: İlayda Şimşek