Kadınların özellikle stres atmak için en çok tercih ettiği yöntemler arasında gösterilen örgü, bilinmeyen bir yönüyle şaşırttı. 1. Dünya Savaşı’nda istihbarat ağı olarak kullanılan örgünün hikayesini duyunca çok şaşıracaksınız.

Sosyal medyada yayılan bir videoda örgünün istihbaratta nasıl kullanıldığı aktarıldı. 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin örgü ören kadınlardan kurduğu istihbarat ağı ile şüphe uyandırmadan sağlanan başarıya dikkat çekilirken, örgü örmenin aslında zannedildiği kadar masum olmadığı vurgulandı.

Videoda 1. Dünya Savaşı’nda İngilizlerin kullandığı “örgülü istihbarat ağı”nın öyküsü şöyle anlatıldı:

“Örgü örmek, dünyanın en masum hobisi gibi görünse de savaşlarda gizli bir silah olarak kullanıldı. 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizler o zaman Alman işgali altındaki Belçika’da demiryolları hatlarında işleyen askeri trafiği izleyebilmek için tren istasyonlarında örgü örüyormuş gibi yapan kadınların kullanıldığı bir istihbarat ağı kurdu. Bu kadınlar gün boyunca örgü örerek tren bekliyormuş gibi yapıyorlardı. Bir topçu treni veya vagon birliği geçerse örgülerinde birer delik bırakıyorlar, geçen vagon sayısı kadar örgülerine düğüm atıyorlar, ardından da örgü parçalarını değiş tokuş noktalarına bırakıyorlardı. Bölgeden aktarılan istihbaratın yüzde 70’i bu yöntemle sağlanıyordu. Savaşın sonunda şüphe uyandırmadan güpegündüz yürütülen bu sistemin başarısı hafızalara kazınmış ve örgü örmenin bile bu kadar masum olmadığı anlaşılmıştı.”

Editör: Yadigar Hanım