Sinema endüstrisinin en prestijli ödülleri arasında kabul edilen Oscar Ödülleri’nde 5 filmin yarıştığı en iyi animasyon filmi dalında set tasarımını Merve Çaydere’nin yaptığı ‘Guillermo del Toro’s Pinocchio’ Oscar ödülüne layık görüldü.

Sözcü’ye konuşan Caydere şunları söyledi:

Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü mezunu olan ve yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gittiğini söyleyen Çaydere, “Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre Ankara’da bir mobilya firmasında satış görevlisi olarak çalıştım. Daha sonra yüksek lisans eğitimi için ABD’ye taşındım. Buraya 2015 yılında yüksek lisans eğitimim için taşındım, yani 8 sene oldu” diye konuştu.

“FİLM 4 SENEDE HAZIR HALE GELDİ”

Filmin hazır hale gelmesinin 4 sene sürdüğünü anlatan Çaydere, Oscar alan bir stop motion animasyon filminin kadrosundaki ilk Türk olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Genelde Disney’in yapmış olduğu animasyon filmler Oscar alıyordu. 2006 yapımı ‘Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit’ filminden sonra ilk kez yine bir stop motion animasyon filmi Oscar aldı. Disney’in bu alandaki dominasyonunu bu sene kırdık. Bu iki filmin kadrosuna baktığımda başka Türk ismi göremedim.”

“TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU”

Filmin Oscar ödülü kazanmasından dolayı çok mutlu olduğunu anlatan Çaydere, “Oscar töreninde salonda bizzat izleme şansım oldu. Daha önce Academy’de çalışmıştım. O vasıtayla salonda bulundum. Tüylerim diken diken oldu. Gerçekten çok heyecan verici bir deneyim. Benim için tarihi bir an oldu. 10 sene önce Ankara’da bir mobilya firmasında satış görevi yaparken bana birisi bunun gerçekleşeceğini söylese kesinlikle inanmazdım ama hayaller inanıp çok çalışınca gerçek olabiliyormuş. Bir Türk kadını olarak böyle bir projede çalışmak çok özel. Ama daha da özeli gençlerimize çok farklı yaratıcı iş alanlarının mümkün olduğunu anlatmak ve yaratıcılık isteyen işlerde kendilerini köşeye sıkışmış hissetmemeleri için umut vermek. Umarım bunu okuyan ve gelecekte ne yapacağı konusunda kendini ümitsiz hisseden tasarımcı gençler varsa bu makale onlarda kendilerine yeni yollar çizme gücünü ve azmini tetikler” ifadelerini kullandı.

Editör: Gökçe Sevim