Bazıları rep müziğin büyü ve toplumsal hipnoz benzeri bir şey olduğunu ileri sürer.

Genelde gettolarda yaşayan zencilerin hayata ve düzene isyanını yansıtır. Irk ayrımı, fakirlik, mafya baskısı, polis şiddeti, toplumsal çöküş, uyuşturucu alışkanlığı, tecavüz ve daha nice toplumsal yaralar sıklıkla sözlerin içeriğini oluşturur.  

Rap müzik yıldızlarından biri gerçek adı Lesane Parish Crooks olan namı değer Tupac bu kültürün bilinen simalarından olup aynı zamanda şair, senarist ve aktördür. Şarkılarında anlattığı gibi hızlı yaşayıp genç öldü. Bazı sözlerini sizinle paylaşmak isterim;

Bence zenginler fakirler gibi fakirlerde zenginler gibi yaşamalı ve her hafta yer değiştirmeliler, böylece birbirlerini anlarlar.

Reagan yüzlerce odalı Beyaz Saray'ına fakir insanları alsa ne olur, böylece normal insanlardan bir şeyler öğrenmiş olur ama onlar kirliler başkanımız kirlenmek istemez. 

Reagan yüzlerce odalı Beyaz Saray’da yaşarken nasıl yoksulluk hakkında konuşabilir. 

Savaşlar için paraları var ama yoksulları doyuramıyorlar. 

Eşitlik için yıllardır soruyoruz…O soran insanlar ya ölü ya da hapiste…. 

Ben bir eşkıyayım ve kafa tutan mazlumlar hakkında rep yapıyorum. 

Aslında bu sözlerin sahibi boyundan büyük sözler eden tam bir anti-sosyal ve suç makinesi. Allah vergisi bir gırtlağı ve Harlem’in arka sokaklarında geçen zor çocukluğu nedeniyle şarkılarında kullanacağı bolca isyan içeren daha güzel ve eşit bir dünya talep eden sözleri var. Yetenekleri erken keşfedildi ve büyüdüğü bataktan kurtuldu.  Dolarlarla banyo yapan, parayla sigaralarını yakan, güzel kızlarla uyuşturucu alemlerinde takılan, son derece lüks arabalar, kalın altın kolyelerle hava atan çoğu görgüsüz rap sanatçısı gibi parayı bulduktan sonra da şarkılarında fakirlik, eşitsizlik ve ırk ayrımına bolca atıfta bulundu.

 Başkalarının acıları üzerinden para ve güç devşirmek siyasilerinde çok kullandığı bilindik bir sömürü düzenidir. 

Öfke, cehalet ve hırs bir insanın zirveye ulaşmasına katkıda bulunabilir. Lakin zirvede kalmak için daha fazlasına ihtiyaç vardır 

Yolsuzluk, hırsızlık, hukuksuzluk ve eşitsizliğe karşı en yüksek perdeden isyan edenlerin gücü eline geçirdiğinde seleflerine rahmet okutmasını psikiyatrisiler   yansıtma mekanizmasıyla açıklıyor. 

İçindeki pisliği başkasında varmış gibi yansıtmak. Başkalarının pisliklerine en yüksek perdeden isyan edenler aslında kendi pisliklerini örtmeye çalışan insanlardır. 

Tupac 1993'te arkadaşlarıyla birlikte bir kadına tecavüz etmekten suçlandı. Kadının bu iddiasını Tupac asla kabul etmedi ve olayın gönüllü olarak geliştiğini söyledi. Duruşmasında söylediği ‘Only God Can Judge Me' (Beni sadece Allah yargılayabilir) sözü anti-sosyaller arasında çok geçerli bir felsefedir. Anti sosyaller yaptıkları kötülüklerden dolayı asla vicdan azabı duymazlar.  Mahkeme sonucunda 4,5 yıl mahkum oldu. 8 ay hapis yattıktan sonra kefaletle serbest bırakıldı. 1994'te kimliği hala bilinmeyen kişiler tarafından New York'taki stüdyosunun önünde 5 el vuruldu. Bu saldırıdan sağ kurtulan  

Tupac 1996 yılında başka bir silahlı saldırıda öldürüldü ve şiddet sarmalı içinde geçen hayatı genç yaşta sona erdi.   

Vücudu yakılarak küllerinin bir kısmı Los Angeles'ın üzerine serpiştirildi, bir kısmı da grubu Outlawz'un üyeleri tarafından uyuşturucuya karıştırılarak çekildi (Arkadaşlara bakın...) Otopsi görüntüleri internette yayınlanmasına rağmen birçok hayranı halen hayatta olduğunu düşünmekte. Ölümünden ve başına gelenlerden gizli servislerin ve hatta gizemli illuminati örgütünün sorumlu olduğunu öne sürecek kadar abuk sabuk hayranları internette bu teorileri ispatlamak için çırpınıp duruyor. İnsanlar sevdiklerinin olumsuz yönlerine karşı kördür. Delilleri gözüne soksan bile adi bir suçlu olduğunu kabul etmezler. İnsan psikolojisi dünyanın her yerinde aynı Son derece basit; Para ve güç yoldan çıkarır, kılıçla taşıyan kılıçla ölür.