Yıllık enflasyonun yüzde 85 olmasına dikkat çeken patronların, asgari ücretin 8.000-8.500 TL'ye çıkmasına sıcak baktıklarını belirtiyor.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre maliyetlerin de arttığının altını çizen işverenler, asgari ücrette devlet teşviklerinin de olması gerektiğini vurguluyor.

DİSK: EN AZ 11-12 BİN TL OLMALI

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda İş Başkanı Seyit Aslan da, yüksek enflasyona dikkat çekerek, şunları anlattı:

"Bu enflasyonda en çok asgari ücretle geçinenler eziliyor. Enflasyon durmadığı sürece çalışanlara yapılan zamlar da eriyor. O nedenle enflasyonun durdurulması halinde işçiler 8.500-9.000 bandını kabul ediyor. Ancak DİSK olarak biz 24 bin TL yoksulluk sınırını baz alıyoruz.

Bir ailede iki kişinin çalıştığını düşündüğümüzde gelirinin en azından yoksulluk sınırına yakın olması gerektiğini dikkate alarak asgari ücretin en az 11-12 bin TL olması gerektiğini düşünüyoruz."

ERDEMOĞLU HOLDİNG: 10 BİN TL OLMALI

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, asgari ücretten tasarrufu doğru bulmadıklarını belirterek, "Bu dönemde özellikle ücretli çalışanlar enflasyon nedeniyle ciddi bir baskı altında. Ben haklıyım sen haklısını bir kenara bırakıp aynı gemide olduğumuzu düşünmek zorundayız" dedi.

Asgari ücretin hiçbir dönemde 500 doların altına düşmemesi gerektiğini anlatan Erdemoğlu, "500 doları baz aldığımızda şu anki dolar kuruna göre asgari ücretin minimum 9 bin TL olması gerekiyor. Ancak yılbaşından sonra dolar da artar. O nedenle asgari ücretin 10 bin TL olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu rakamı destekliyoruz" diye konuştu.

Kiğılı Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem ise, dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumun herkesi etkilediğini belirterek, "Asgari ücret artışıyla birlikte maliyetler de artacak bu da enflasyonun artmasına neden olacak" ifadelerini kullandı.

İTO'DAN YENİ SİSTEM ÖNERİ

Öte yandan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Avdagiç, "Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmışsa, asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerekiyor. İstanbul'daki bir asgari ücretle, 5-6'ncı teşvik bölgesindeki asgari ücret aynı olmamalı" dedi.

Gelir vergisi dilimlerinin 5-6 sene içinde asgari ücret kadar yükseltilmediğine dikkat çeken Avdagiç, şöyle devam etti:

"Net-brüt makası çalışanlar aleyhine bozuldu. Bu kaybı telafi edecek bir vergi dilimleri ayarlaması yapmamız lazım. SGK üst limiti bizi çok zorluyor. Sınır 50 bin liraya dayandı. Üst limitte katsayısı asgari ücrete değil, enflasyona endekslenmeli. Yine kıdem tazminatı üst limiti de enflasyonla doğru orantılı olmalı."

Editör: Gökçe Sevim