Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre, iki isim de  ele geçirilen silahların balistik incelemesi yapıldığını, herhangi bir olayda kullanılıp kullanılmadığının belirlendiğini ifade etti. Daha sonra buna uygun raporlar hazırlanıyor. Yakalanan kişilerden bunları kullandığı tespit edilenler olursa bu raporlar delil olarak kullanılıyor.

Bu aşamadan sonra silahların menşeileri yani hangi ülkede üretildiği tespit edilerek, örgütün eline nasıl geçtiği anlaşılmaya çalışılıyor.

Elde edilen bilgilerle gerektiğinde silahı üreten ülkenin resmi makamlarına ulaşılarak bilgi talep edilerek, silahın hangi ülkeye veya gruba satıldığı soruluyor.

ZAFER PARTİLİ ERGEN ‘TOPUK MAYINI’NA DİKKAT ÇEKTİ!

Ergen, bu noktada özellikle 1990'lı yıllarda güvenlik güçlerine önemli sıkıntılar yaşatan "topuk mayını" olarak bilinen İtalyan yapımı patlayıcılar konusunu Türkiye'nin birçok uluslararası ortama taşıdığını söyledi.

Ergen'e göre Türkiye bu konuda İtalya üzerine baskı kurmaya çalıştı. Ayrıca örgüt mensuplarında ele geçirilen ABD yapımı M-16 tüfekleri konusunun da Türkiye tarafından pek çok kereler Washington nezdinde bu mesele gündeme getirildi.

Ele geçirilen silahların kullanılıp kullanılmadığı konusunda ise farklı fikirler mevcut.

ELE GEÇİRİLEN SİLAHLAR BİR DAHA KULLANILMIYOR!

Aziz Ergen, silahların bu aşamadan sonra adli emanet deposuna kaldırılarak delil olarak saklandığını belirtti.

Ergen, PKK'dan ele geçirilen silahların güvenlik güçlerince kullanılmadığını çünkü bunların bir kısmının suç olaylarında kullanıldığını söyledi.

Güvenlik görevlilerinin elinde olan PKK'nın da benzerlerini kullandığı ifade eden Ergen, Kaleşnikof ve Kanas gibi silahların daha önceden Rusya gibi ülkelerden ithalat yoluyla alınan resmi kayıtlı silahlar olduğunu iddia etti.

Ünal Atabay, Mithat Işık ve Ercan Çitlioğlu ise bakım ve onarımı yapılan silahlardan sağlam durumda olanların envantere alınarak ihtiyaç duyulan birliklere kullanılmak üzere dağıtıldığı görüşünde.

KULLANILMAYACAK DURUMDA OLANLAR İMHA EDİLİYOR

Atabay, ihtiyaç duyulması halinde bu silahların sadece TSK'nın envanterinde de tutulmadığını emniyete de verilebildiğini kaydederek, "kullanılacak durumda olmayan silahlar imha ediliyor" dedi.

Editör: Gökçe Sevim