Prigozhin'in öldüğü  uçak kazasına ne sebep olmuş olabilir?

 Tam olarak iki ay önce Kremlin'e karşı başarısız bir ayaklanmaya öncülük eden Wagner savaş ağası Yevgeny Prigozhin'in , Rus yetkililere göre Çarşamba günü düşen bir uçakta olması, felaketin tam olarak nasıl meydana geldiğine dair soruları artırdı.

Rusya'nın havacılık dairesi, kazanın Moskova'nın kuzeybatısında meydana geldiğini ve uçaktaki herkesin öldüğünü, bunların arasında dünya çapında acımasız yöntemleri ve Ukrayna savaşındaki savaş alanındaki zaferleriyle öne çıkan paralı asker grubunun şefi Prigozhin'in de bulunduğunu söyledi .

Şu ana kadar bildiklerimiz bunlar. Ne oldu?

Rusya Acil Durum Hizmetleri Bakanlığı'na göre uçak, yedi yolcu ve üç mürettebat taşıyan özel bir Embraer jetiydi.

Rus yetkililer, uçağın Moskova'dan ayrıldığını ve St. Petersburg'a doğru giderken Rusya'nın batı Tver bölgesindeki Kuzhenkino köyü yakınlarında düştüğünü söyledi. Uçuş verileri, uçağın takip ayrıntılarını iletmeyi aniden durdurmadan önce yaklaşık 28.000 feet yüksekliğe ulaştığını gösteriyor.

Rus devlet medyasına göre kaza yerinde sekiz kişinin cesedi bulundu. Resmi devlet haber ajansı TASS, uçağın çarpma anında "yandığını" bildirdi. Yaklaşık yarım saattir havadaydı. Devlet medya kuruluşu Russia 24 Perşembe günü, "Serbest düşüş sonrasında Embraer uçağının enkazı, gövde enkazının çoğunun bulunduğu köyden (Kuzhenkino) 2 km uzakta parçalandı" dedi. "Enkazın büyük kısmı tarımsal işletmelerin yakınına düştü."

Rus devlet medya kuruluşu RIA Novosti de Perşembe günü, uçağın parçalarından birinin polisin kordon oluşturduğu Kuzhenkino'ya giriş yolunda bulunduğunu ve yakınlarda birkaç özel servis arabasının park ettiğini bildirdi. RIA Novosti tarafından yayınlanan videoda, bir kanadı eksik olan bir uçağın yere çakıldığı görülüyor. CNN videonun gerçekliğini doğrulayamıyor ancak RIA Novosti, bunun bir Embraer jetinin Tver bölgesi üzerine gökten düştüğü an olduğunu iddia etti.

Kuzhenkino'dan bir kadın, RIA Novosti'ye Çarşamba akşamı evinin yakınında bir uçak sesi duyduğunu söyledi; bu "patlama gibi, atış gibi bir şeydi."dedi.

Şöyle devam etti: “Sonra aniden bir patlama oldu, yukarı baktım ve üstümde bir ses duydum; patlama gibiydi, birkaç patlama gibiydi. Uçak sallanmaya başladı. Sonra bir duman bulutu çıktı ve uçak alçalmaya, dalmaya başladı.”

Uçağın gökten düşmesinin ardından bölge sakinleri devlet medyasına kara bir bulutun görüldüğünü söyledi. Lyudmila Osypova RIA Novosti'ye şunları söyledi: “Bir komşu bana doğru koştu, elleri titriyordu. Pencereye vardığımızda sadece kara bir buluta benzeyen bir mantar bulutu gördüm.”

Putin, kazadan sonra Wagner şefi Prigozhin'in ailesine başsağlığı diledi

Kadın, kaza anını kendi gözleriyle görmediğini açıkladı ancak komşusu gördüğünü iddia etti. "Korkunç olduğunu söyledi. Yüksek bir patlama sesi duyuldu, sonra bakmak için başını çevirdi ve tüm uçak alevler içindeydi, her şey aydınlanmıştı. Alev aldığını ve düşmeye başladığını gördüklerini söylediler” diye ekledi Osypova.

Uçağın düşmesine neyin sebep olduğu henüz bilinmiyor. Rus yetkililer olayla ilgili soruşturma yaptıklarını ve arama operasyonları yürüttüklerini söyledi.

“Bir dönüşle hızla aşağı iniyor ve arkasında çok fazla duman bırakıyor. Yani bu yanan bir uçak. Ve bazı yapısal parçalar, aerodinamik yüzeyler eksikmiş gibi görünüyor" diye konuştu. Kıdemli bilim ve havacılık muhabiri Miles O'Brien, uçağın düşüş görüntülerini inceledikten sonra CNN'e söyledi.

"Bunun gibi bir uçak... çok olağandışı bir şey olmadan gökten feci bir şekilde düşmezler" dedi.

O'Brien, bunun gibi bir olayın, uçağın içinde veya dışında meydana gelen bir patlamadan kaynaklanabileceğini ekledi; örneğin uçakta bir patlayıcının patlaması veya uçağın bir füze tarafından vurulması gibi.

ABD Federal Havacılık İdaresi'nin eski güvenlik müfettişi David Soucie, uçağın düşüşünün sanki tek kanadı kalmış gibi göründüğünü söyleyerek bu olasılığı yineledi.

CNN'e konuşan ABD'li yetkililer, kazanın nedeni hakkında herhangi bir sonuca varmak için henüz çok erken olduğu konusunda uyardı, ancak kazaya neden olan araçta patlayıcı bulunması da dahil olmak üzere bir dizi olasılık değerlendiriliyor.

Aynı zamanda istihbarata aşina kişiler uçağın düşürülmesinin kasıtlı olduğuna ve amacın Prigozhin'i öldürmek olduğuna inanıyor.

Pentagon sözcüsü Brig. General Patrick Ryder Perşembe günü yaptığı açıklamada, Savunma Bakanlığı'nın Wagner şefinin gerçekten de kazada öldürüldüğüne inandığını belirterek, Pentagon'un Prigozhin'in içinde bulunduğu uçağın başkaları tarafından vurulduğuna dair "şu anda herhangi bir bilgiye sahip olmadığını" ekledi.

Editör: Habererk Com