Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğünü açıklamasının ardından açıkladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da maymun çiçeği virüsünün bulaş hızının yüksek olduğunu ve vatandaşların yakın temastan kaçınması gerektiğini söyledi.

Bir vaka varsa, büyük ihtimalle başka vakaların da olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, bunun da Covid-19 gibi bir salgın olduğunu hatırlattı. Ceyhan, "Bu vakanın yurt dışı kaynaklı olup olmadığının açıklanması gerekir. Ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı gibi belirtiler görülebiliyor. Mutlaka bir hekime başvurulmalı" dedi.

Halkın özellikle uzun süreli temas ettiği kişilere ve ev ortamının hijyenine dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Ceyhan, döküntülerin olduğu bölgelerin de başka insanlardan uzak tutulması gerektiğini kaydetti.

Bulaş hızının Covid-19'dan daha yüksek olduğunu belirten Ceyhan, şöyle devam etti:

"Virüsü geçirenler bu kabarcıkları patlatmaya kalkışmasınlar. Hastaların yarıya yakını homoseksüel erkekler, bu kişilerin özellikle dikkatli olmaları lazım. Önlenmesi çok kolay bir hastalık değil. Sağlık Bakanlığı'nın bir şema çizmesi lazım. Aşı üretimi için büyük yatırımlar yapmak kimsenin işine gelmeyecektir ve şu an için bunu kitlesel aşılamaya dönüştürmek mümkün değil."

Editör: Yadigar Hanım