Bir yıldan fazla bir süredir tutuklu olan Büyükelçi Dr. Eldar Hasanov’un kızı Sabina Hüseynova, babasının tutukluluğuna dair açıklamalarda bulundu. Hüseynova, "Biz, aile olarak, evlatları olarak yalnız Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev'den adil bir muamele bekliyoruz. Babamla ilgili gerçekleri Sayın Cumhurbaşkanın'a kasıtlı değil,olduğu gibi rapor edeceklerine inanmak istiyorum" dedi.

Hüseynova'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Sabina Hanım, babanız E. Hasanov hakkında Azerbaycan ve Türk basınında yazılanları takip ediyor ve okuyoruz. Suçsuz olmasının ve sağlığının ciddiyeti çok endişe verici. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Öncelikle şunu belirteyim ki hapse girmeden once de babamın ciddi sağlık sorunları vardı. 1.5 ay sonra yaşadıkları ve doktor muayenesinden uzak kalması sebebiyle babamın sağlık durumu şu an oldukça kritiktir. Her an onu kaybedeceğimiz korkusuyla yaşıyoruz. Günlük 31 tane ilaç alıyor.

Türkiye'de birçok uzman, yazar ve düşünce kuruluşları E. Hasanov meselesinin siyasi bir mesele olduğunu söylüyorlar. Bu konuda ne söyleyebilirsiniz?

Babam daha 1992'de, Büyük Önder Haydar Aliyev  Nahçıvan'dayken,Gence Emniyet Müdürlüğü'nün müdürü olarak kendi tutumunu açıkça ifade edenlerden biriydi. Azerbaycan'ı ancak H.Aliyev kurtarabilir diyen kişiydi.O zamandan bu zamana kadar kendisine yapılan haksızlıklara,hukuksuzluklara ve insanlık dışı muamelelere rağmen tutumu halen aynıdır. Biz Karabağ'da büyük bir sülaleyiz.Merhum dedemden sonra sülalemize büyüklüğü babam yapmaktadır. Onun sözleriçocuktan yetişkine kadar hepimiz için bir kanundur. Bu nedenle bizim şecere bugüne kadarbabamın koyduğu "Haydar Aliyev politikasına sadık kalmalısınız!" kuralına koşulsuz uymaktadır.  Tavır ve tutumunu en son 25 Aralık 2021'de mahkemede ortaya koydu. Bir aydan fazla süren duruşmada sadakatini somut ve net bir şekilde birkaç defa yalvarışla ve dalkavuklukla değil,gururla ifade etti!Çünkü babam doğası ve mizacı gereği cesur ve lafı doğrudan söyleyenbir yapıya sahiptir.Bu yüzden babam İlham Aliyev politikası dışında başka birpolitika izlememiştir ve halen izlememektedir. 

Bildiğimiz kadarıyla babanızın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile çok yakın bir ilişkisi vardı. Cumhurbaşkanı neden bu adaletsizliklere ve insanlık dışı muamelelere izin veriyor?

Evet, söyledikleriniz doğrudur. Babamın, cumhurbaşkanı olmadan çok önce, 1993 yılından bu yana Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile çok yakın ve samimi bir ilişkisi vardı. Azerbaycan'da bunu bilmeyen yoktur. Aralık ayının başında babamla görüştüğümdeben de bu soruyu babama sordum. Cevabı olduğu gibi söyleyeceğim: "Kızım, Amerikanlar'da bir söz vardır: Önemli olan kim olduğun değil, nasıl taktim edildiğindir!!" Görünen o ki Sayın Cumhurbaşkanı'na çok fazla yalan, yanlış ve uydurma bilgiler verilmiş ve bunu farklı bir şekilde iletmeyi başarmışlar. Ama benim tanıdığım Cumhurbaşkanı, hiçbir zaman “gidin hukuka aykırı yollarla,inandırıcı kanıtı ve delili olmayan, hiçbir imza, katılım olmayan meseleleri asılsız, uydurma suçlamalar olarak  ortaya koyun” demez. Ne yazık ki, yanlış bilgi teyit edilmediğinde gidip gerçeği bildiren kimse yok. Benim sorunum budur işte. Bunlar babamın sözleri. Hatta babam hakkında Azerbaycan'a gönderilen mektup ve kararlara dayanarak5 ülkede 6 ay boyunca o ülkelerin savcılıkları soruşturma yürüttü, incelemeler yaptı ve her ülkedeki nihai sonuç resmi olarak Azerbaycan tarafına ibraz edildi. 5 ülkenin hiçbirinde babamla veya diğer aile üyeleriyle ilgili yasaların, yasa dışı gerçeklerin veya koşulların tek bir ihlali bulunmadı.Bu hususu ve sağlık durumunun çok kötü olduğunu Sayın Cumhurbaşkanın'dan saklıyorlar. İşte sorun bu. Ama biz çocukları, aile bireyleri ve avukatları olarak doğrudan Sayın Cumhurbaşkanına müracaat ettik. Ailemizinbüyük saygı duyduğu,işgal edilmiş topraklarımızıbize geri kazandıran muzaffer Başkomutan İlham Aliyev'in babamla ilgili adil bir tutumsegileyeceğineeminiz.

Azerbaycan'da Mahkeme ve yargı bağımsız mıdır?

Evet, Azerbaycan Anayasasına göre Azerbaycan demokratik, yasal ve laik bir devlettir. Yargı, gelişmiş ülkelerdeki olduğu gıbı bağımsızdır. Ancak her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de sorumluluklarını tam olarak anlamayan yanlı memurlar vardır.

Eski bir Başsavcıyı, bir hukuk profesörünü, 20 yıl büyükelçilik yapmış bir insanı yargılamak kolay iş değil. Yargılamak ve cezalandırmak zordur. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Babamın davası 4 aydır açık şekilde görülmektedir. Pandemi kısıtlamaları olsa da her duruşmaya saygın gazeteciler katılmaktadır. Duruşma kısmen de olsa Azerbaycan basınında yer almaktadır. Hiç unutmam, duruşmaların birinde çok deneyimli iki avukat“Eldar Hasanov'un avukata ihtiyacı yoktur” diye görüşlerini açıkça belirttiler. O, suçsuz olmasını yasal olarak  asıl bir şekilde,gerçeklerle, kanıtlarla, mantıkla savunmaktadır. Yapılan suçlamaların tamamen yasa dışı olduğu, suçsuz olması kendisi ve avukatları tarafından tam olarak kanıtlanmıştır.Dolayısıyla belirttiğiniz gibi, Hakim için de ve Savcı için de kolay değil.Babam çok kitap okuduğu için onun mahkemede söylediği bir sözle cümleyi tamamlamak isterdim."Tarihte adaletin her zaman bir yüzü olmuştur. Onun da adı Adalettir. Ama ne zaman ortaya çıkacağı ayrı bir konu!" Ben adaletin yerini bulacağını düşünüyorum fakat bir evlat olarak babamın sağlığı konusunda çok endişeliyim. Allah korusun, orda ona bir şey olursa bu bizim için büyük bir dert olur.

Babanız, kendisine yapılan adaletsiz haksızlıklarla ilgili siyasi görüşünde, uzun yıllardır mensubu olduğu hükümete karşı tutumunu değiştirdi mi?

Hayır. Asla! Aksine babam devletine, Azerbaycan Cumhurbaşkanına sadık tutumunubize kesin ve net bir şekilde bildirmiştir. Babamı tanıyanlar iyi bilir ki, o, yalakalıktan ve dalkavukluktan nefret eden biridir ve herhangı bir konuda neyinse hatrı için söz söyleyenlerden değildir.Bir önceki sorunuzda da belirttiğiniz gibi 12 Ocak 1992 tarihinde inançlarıyla ilgili aldığı karara bugün de sadıktır.

Azerbaycan Hükümetinden, Cumhurbaşkanından ve Mahkemeden ne bekliyorsunuz?

Biz, aile olarak, evlatları olarak yalnız Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev'den adil bir muamele bekliyoruz. Babamla ilgili gerçekleri Sayın Cumhurbaşkanın'a kasıtlı değil olduğu gibi rapor edeceklerine inanmak istiyorum. Daha önceleri olduğu gibi, oturdukları koltukları korumak için yanlış bilgi vermesinler.

Babanız aleyhine yaşananların, birinin amaç ve niyetlerine ulaşması için planlanmış bir provokasyon olabileceğini düşünüyor musunuz?

Olabilir, ama bu gerçekten böyle. Babam 39 yıl yöneticilik pozisyonlarında çalıştı. Her ülkede olduğu gibi seveni de olabilir, sevmeyeni de kendi çıkarları için intikam almak isteyeni de olabilir. Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum. Bildiğim tek şey; babamın devletinin, Cumhurbaşkanının ve milletinin yanında başı dik, yüzü aktır.

Editör: TE Bilişim