A4 Challenge Gibi Dijital Akımlar, Çocukların Benlik Algısını Tehdit Ediyor
Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, sosyal medyada görünür olma isteğinin çocukları gelişimsel riskler taşıyan davranışlara itebileceği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle 10-14 yaş aralığındaki çocukların beğenilme ve kabul görme ihtiyacının, dijital meydan okumalara karşı açık hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Özen, 'A4 Challenge' gibi akımların çocuklarda bedenlerine ilişkin memnuniyetsizliğe yol açabileceğini ve bu durumun benlik algılarında kalıcı izler bırakabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Özen, bu yaş grubundaki çocukların hem bedenlerini hem de sosyal kimliklerini tanımlama sürecinde olduklarını hatırlatarak, akran ilişkilerinin, onaylanma ihtiyacının ve aidiyet duygusunun bu dönemde belirginleştiğini ifade etti. Sosyal medyanın bu ihtiyaçları ciddi şekilde etkileyebileceğini söyleyen Prof. Dr. Özen, bu tür dijital akımların bireysel değil, aynı zamanda çevresel bağlamda da ele alınması gerektiğini ve çocukların bu içeriklere neden ilgi gösterdiklerinin anlaşılması gerektiğini vurguladı.
Çocukların dijital dünyayla olan ilişkilerinin sadece kontrol edilmemesi, aynı zamanda anlaşılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özen, ailelere sosyal medyayı suçlamak yerine çocuklarla açık ve yargılamadan iletişim kurmalarını, beğenilme ve görünür olma ihtiyacının gelişimsel bir ihtiyaç olduğunu kabul etmelerini ve bu ihtiyacı karşılayacak sağlıklı alternatif alanlar sunmalarını önerdi. Ayrıca, çocuğun yalnızca davranışlarının değil, duygusal ihtiyaçlarının da görülmesi gerektiğini ekledi. Prof. Dr. Özen, sözlerini, dijital akımlara maruz kalan çocukların sadece teknolojiyle değil, büyüme yolculuklarıyla da başa çıkmaya çalıştığını ve bu yolculukta güvenilir bir yetişkinin varlığının pek çok riskten daha güçlü bir koruma sağlayacağını belirterek tamamladı.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.