Genetik faktörler göz önünde bulundurularak oldukça ciddi bir rahatsızlık olan Akdeniz anemisi dün üzerinde sıklıkla görülür. Bu rahatsızlığı taşıyan kişilerde hastalık nesilden nesile bile yayılır.

Kanda bulunan bir madde olan hemoglobin vücut içerisine giren oksijeni organlara taşımakla yükümlüdür. Bunun içeriğinde ise demir maddesi bulunmaktadır. Bu demirin üretiminde ise ek takviyelere ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bazı durumlarda demirin azalması ile talasemiyeye neden olur.

Özellikle çocukların gelişim çağlarında hemoglobinde yaşanan eksiklik ileride ciddi riskler doğurmaktadır. Genetik bir rahatsızlık olan Akdeniz anemisi kalıtımsal bir kan hastalığı olarak bilinmektedir. Taşıyıcı bir anne ya da babadan dünyaya gelen bir çocuğun bu hastalığa yakalanma riski oldukça fazladır. Bu yüzden erken tanı oldukça önemlidir.

Akdeniz Anemisinin Belirtileri

Akdeniz anemisinin belirtileri arasında dalak büyümesi, karaciğer çalışmasında anormallik, karın bölgesinde ya da kendisine şişlik, kan testlerinde değerlerin düşük çıkması, kemik ve kas bölgesinde ağrı, yorgunluk ve halsizlik, yüz kemiklerinde belirginlik, adet döngüsünde bozukluk, kemik ve kas yapısındaki düzensizlik ve ten rengindeki solgunluk gösterilir.

Gebelik dönemlerinde bu tür hastalığı olanlar doktor tarafından dikkatle takip edilmelidir. Bu nedenden dolayı evliliklerden hemen önce kan testi uygulanır. Kanlardaki uyuşmazlık çocuklarda ciddi hastalıkların habercisidir. Sağlıklı kişiler de bunun akabinde mutlaka her 3 ayda bir kere kan testi yaptırmalıdır. Hastalık taşıyan kişilere kan nakli yapılırken dalak tamamen alınır. Karaciğer hasar almamasına karşında ilaç tedavisi ilerlemiş rahatsızlıklar içinde ilik nakli gerçekleştirilir. Bu hastalığın ilerisi kan kanseridir. 

Editör: TE Bilişim