Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Hemşireleri: 'Hastalarımızı ikinci hayatlarına hazırlıyoruz'
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Kliniği'nde görev yapan hemşireler, organ nakli hastalarının ameliyat öncesi ve sonrası bakım süreçlerini yönettiklerini ve hastaların yaşamlarına yeniden tutunmalarına yardımcı olduklarını dile getirdi. Hemşireler, hastalarla güçlü bağlar kurduklarını ve nakil sonrası sağlıklarına kavuşmalarının kendileri için en büyük ödül olduğunu vurguladı. Organ nakli sürecinin sadece bir operasyon değil, hastalar için umut dolu bir yeniden doğuş süreci olduğunu belirten hemşireler, bu sürecin her aşamasında aktif rol aldıklarını ifade etti.
17 yıldır AÜ Organ Nakli Kliniği'nde görev yapan Sorumlu Uzman Hemşire Nihal Kiraz, hastaları ikinci hayatlarına hazırladıklarını, ameliyat öncesi hazırlıkları organize ettiklerini, ameliyat sonrası tedavi ve bakım süreçlerini yönettiklerini ve taburculuk sonrası kontrollerde de hastaların yanında olduklarını söyledi. Kiraz, bu süreçte hastalarla aile bağları kurduklarını, nakil sonrası hastaların kendilerini tekrar görmek istemelerinin ve ziyaret etmelerinin çok kıymetli olduğunu belirtti. Hastaların ameliyat sonrası ilk sözlerinin genellikle "İdrar çıkışım var mı?", "Artık istediğim kadar su içebilir miyim?" şeklinde olduğunu ve bu sözlerin, yaşadıkları zorlu süreci ve umutlarını yansıttığını ekledi.
Hemşire Kiraz, çocuk hastalarla tarif edilemez bağlar kurduklarını, metabolik karaciğer hastalığı olan bir çocuğun nakil öncesinde sadece özel mama yediğini, nakil sonrası ise ilk kez sevdiği yiyecekleri tadabildiğini anlattı. Hayatında hiç çikolata ve yaş pasta yememiş çocukların olduğunu ve bu yiyecekleri ilk kez tattıklarında yanında olmanın kendilerini çok duygulandırdığını ifade etti. Organ bağışının az olması nedeniyle çocuklarda nakil sayısının düşük olduğunu ve çoğu naklin canlı vericilerden yapıldığını belirten Kiraz, çocukların eğitim desteği alamaması, istediklerini yiyememesi, oyun oynayamaması gibi kısıtlamalarının olduğunu, ancak organ bağışı ile yeniden hayat bulduklarında gözlerindeki sevincin tarif edilemez olduğunu söyledi. Organ bağışının bir mucize olduğunu vurgulayan Kiraz, üç çocuğu da organ bekleyen bir ailenin yaşadığı zorlu süreci anlatarak organ bağışının önemine dikkat çekti.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.