Bakanlığın sahte bal ürettiğini tespit ettiği Meris Arı Çiftliği’nin sahibinin Ankara Arıcılar Birliği Başkanı olduğu öğrenildi.

Tarım Bakanlığı son yıllarda yaptığı denetimler ile gıda ürünlerinde yapılan sahtecilikleri firma isimleri ile yayınlayarak teşhir ediyor. 12 Ekim 2019 ‘da yayınlanan yeni listede yine et ürünlerinden süt ürünlerine kadar geniş bir liste yer aldı. Yayınlanan bu listede çeşitli bal firmalarına ait ürünlerde yer aldı. Tarım Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan listede yer alan onlarca sahte bal markası arasından bir tanesi dikkat çekiyor. Yapılan incelemeden Fer Marka süzme çiçek balının sahte olduğu saptanmıştı.

Fakat bu markayı diğerlerinden ayıran nokta ise Fer Bal adlı markayı üreten Melis Arı Çiftliği firmasının sahibinin aynı zamanda Ankara Arıcılar Birliği Başkanı olmasıydı. İnternet sitesindeki bilgilere göre Melis Arı Çiftliği adlı firmanın kurucusu Selçuk Solmaz. Bu kişi aynı zamanda Ankara Arıcılar Birliği başkanı. Yani piyasada sahte bala karşı mücadele etmesi gereken Ankara Arıcılar Birliği Başkanı’nın sahibi olduğu firma piyasaya sahte bal sürüyordu.

Gazete Duvar’dan Sadık Güleç’in haberine göre,  Melis Arı çiftliği şirketinin sahibi ve Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz bu konuda ayrıntılı bir açıklamayı bir kaç gün içinde yapacaklarını belirterek “Kırk yıllık firmayız. Böyle bir komployu hak etmedik. Hukuk departmanı ile konuşarak bu konuda bir açıklamayı bir kaç gün içinde yapacağız ”dedi. Solmaz gerekli araştırmayı yaptıktan sonra bakanlığın yayınladığı listede yer almaları ile ilgili her türlü soruyu cevaplandıracaklarını belirtti.

GERÇEK BALIN MALİYETİ

Yakın zamana kadar çeşitli televizyon kanallarında on kutusu yüz liraya satılan bal reklamları görürdük. Halende daha düşük oranda olsa da zaman, zaman karşımıza çıkıyor. Yani kilosu on liraya on beş liraya gelen bal satılıyor. Şekerin kilosunun toptan fiyatta dahi dört buçuk liraya geldiğini düşünürsek bu satış miktarının bile çok düşük olduğunu anlayabiliriz. Bir balın kilo başına satış fiyatının ne olduğunu saptamak zor. Ancak minimum bir fiyat verilebilir. Bunun nedeni ise çok değişik bal türlerinin olması. Örneğin Trakya’ya giden gezginci arıcılar ayçicek tarlalarında on beş gün gibi kısa sürede şartlarda uygunsa iyi bir ürün elde edebilirler. Fakat ayçicek balı çok kaliteli bulunmaz bu nedenle fiyatı düşüktür. Ancak yinede bu günlerde 50 liranın altına düşmez. Eğer gezginci arıcılık yapyorsanız kovanlarınızı önce ilkbaharda çiçek balı, sonra ayçiceği sonbaharda ise çam balının üretildiği yerlere götürerek bir sezonda birkaç defa ürün alabilirsiniz. Bu elbette sabit bir arıcıya göre daha çok üretmeniz anlamına gelir. Fiyatı da düşürür. Ama Anzer gibi marka değeri olan ve az üretilen bir bal almak isterseniz bu yılın fiyatı bin liraydı.

Editör: TE Bilişim