Biberon nasıl seçilmelidir?

Doktorlar yeni doğan ve emmekte güçlük çeken bebekler için doğumdan sonraki 3-4 hafta aralığında biberon kullanımını uygun görmektedir. Bebekler doğuştan gelen emme refleksine sahiptirler. Ancak bazı durumlarda annenin meme ucunu kabul etmeyebilirler ve bu noktada anne sütünden bebeğin mahrum kalmaması için biberon ile besleme çok önemlidir. Yeni doğan bebeklerde beslenme sorunları sonrasında birçok sorunu beraberinde getirebileceği için biberon seçerken dikkatli olunması önemlidir. Bebeğiniz için en sağlıklı ve iyi biberonları seçerken dikkat edilmesi gerekenleri başlıklar halinde topladık ve inceledik.

Hangi tarz biberon şişesi seçilmelidir?

Standart şişeler:  Basit ve geleneksel olarak tasarlanmış biberonlar çoğu bebek için uygundur.

Açılı boyunlu şişeler:  Havanın meme ucunu doldurmasını önlemek ve emziğin devamlı sütle dolu kalmasını sağlamak amacıyla tasarlanmışlardır. Bu daha kolay beslenme sağlar. Ayrıca gaz problemi olan bebekler için bir çözümdür. 

Tek kullanımlık astarlı şişeler:  Ayrı bir süt kesesini tutan sert bir torba (genellikle plastik). Torba, bebek mamasını emdiği sürece çöker ve bunun da bebekte gaz oluşumunu azaltması beklenir. Tek kullanımlık şişelerin temizliği kolaydır, sonuçta kullan ve at olarak tasarlanmıştır. Ancak tam olarak çevre dostu olmadıklarını göz önünde bulundurmak gerekir.

Geniş ağızlı biberonlar:  Kısa ve geniş ağızlı bu biberonlar anne memesine benzerliği ile bilinir. Bu biberonların üstleri geniş bir açıklığa sahiptir, bu da daha geniş bir meme başı anlamına gelir ve emzirme deneyimini yansıtır. Hem annesini emen hem de biberon ile beslenen bebekler için idealdir. Ayrıca şişesi geniş bir ağza sahip olduğu için temizliği de kolaylaştırır.

Havalandırmalı şişeler:  Bu şişeler, gazı önlemeye yardımcı olması amaçlanan şişede veya meme ucunda hava kabarcıklarının oluşmasını önlemek için yerleşik bir tüp içerir. Havalandırma delikleri ve diğer ekstra parçaları yüzünden kompleks bir görüntüye sahiptir. Bunların temizlenmesi daha zor olsa da gaz problemi olan bebekler için bu biberonlar çok kullanışlıdır.

Biberon üretiminde kullanılan malzemeler, hangisi sağlıklı, hangisi değil?

Biberon üretiminde temel olarak cam ve plastik kullanılmaktadır ancak bunun yanında paslanmaz çelik ve silikondan üretilmiş biberonlar da mevcuttur. Bu malzemelerin hepsinin kendi içinde artı ve eksileri elbette mevcuttur. Sizin için en iyi biberonlar ailenizin yaşam tarzına ve bunları nasıl kullanmayı tercih edeceğinize bağlı olacaktır.

Plastik: Bebek şişeleri söz konusu olduğunda hafif ve ucuz plastik standarttır, özellikle FDA (Food and Drug Administration, USA) artık bisfenol A (BPA) kullanımına izin vermemektedir. Ancak plastik, paslanmaz çelik veya cama göre daha az dayanıklıdır ve çizilmeleri önlemek için dikkatlice temizlenmelidir. Bu şişeleri birkaç ayda bir değiştirilmesi gereklidir. Plastik biberon tercih edecek annelere ise ‘polipropilen’den üretilen modelleri önerilmektedir. Bilim insanları polipropilen biberonların sağlığa hiçbir zararı olmadığını kanıtlamıştır ve bununla birlikte, hafif, dayanıklı olması sebebiyle anneler tarafından tercih edilmektedir. 

Paslanmaz çelik:  Sütü bebeğinizin tercih ettiği sıcaklıkta tutmak için şık, sağlam ve yalıtılmış paslanmaz çelikten yapılmış biberonlardır. Daha uzun ömürlü bir seçenek isteyen ebeveynler tarafından tercih edilmektedir. Plastik veya cam şişelerden daha pahalı olabilirler, ve nadiren de olsa değiştirilmeleri gerekir.

Cam: Doğal cam yapısı dolayısıyla bebeğin sağlığına hiçbir şekilde tehdit oluşturmaz. Herhangi bir kazaya sebep olmaması için cam biberonların ısıya dayanıklı modelleri tercih edilmelidir. Isıya dayanıklı cam biberon, saf borosilikat camdan üretilmektedir. Ayrıca içeriğinde, ağır metal ve BPA bulundurmaz ve bebek sağlığına uygundur.

Biberon nipeli (ucu) çeşitleri nelerdir?

Biberonlar genellikle meme uçlarını içerir, ancak meme uçları ayrıca satın alınabilir ve çeşitli şekil ve türlerde olabilir; bu, özellikle özel beslenme ihtiyaçları olan bebekler için yararlıdır. Bebeğiniz için neyin en iyi olduğunu görmek için birkaç farklı boyut ve stil meme ucu denemeniz faydalı olabilir.

Geleneksel emzikli biberon uçları:  Bunlar, çoğu biberonla birlikte gelen çan şeklindeki, genellikle lateks emziklerdir.

Ortodontik biberon uçları:  Bebeğin damağını korumak için tasarlanmış olan bu meme uçlarının şişkin bir üst kısmı ve daha düz bir tabanı vardır.

Düz başlı biberon uçları:  Daha çok anne memesine benzer, bunların daha büyük bir taban ampulü ve daha düz bir üst kısmı vardır.

Anti-vakum biberon uçları:  Kolik ve gaz oluşumunu önlemek için tasarlanmış olan biberon uçlarıdır.

Çok akışlı biberon uçları:  Bunlar, aynı uçta çok aşamalı akışlar (örneğin numara 1 ve 2) sağlayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Akışı kontrol etmek için ucunun konumunu ayarlamanız yeterli olacaktır.

Tek kullanımlık biberon uçları:  Kolay temizlik için kullanışlıdır. Tek kullanımdan sonra çöpe atılması gereken steril, ayrı ayrı sarılmış biberon başlıklarıdır.

Biberon nipeli (ucu) hammaddeleri nelerdir?

Biberon seçimi yaparken biberon ucuna mutlaka diktat edilmeli. Genel olarak meme uçları için kullanılan lateks ve silikon olmak üzere iki tür malzeme vardır.

Lateks:  Daha geleneksel olan lateksin yumuşak, esnek bir hissi vardır, ancak çabuk bozulduğu için sık sık değiştirilmesi gerekir. Ayrıca bazı bebeklerin alerjisi vardır.

Silikon:  Gıda sınıfı silikon emzikler daha sıkı ve daha dayanıklıdır ve genellikle ipeksi bir his verir. Bebeğin alerjisi varsa kullanışlıdır ve lateks meme uçlarından daha uzun süre dayanır, ancak birkaç ayda bir değiştirilmeleri gerekir.

Biberon emziği boyutları ve aşamaları

Biberon emziği boyutları da biberon seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında. Biberon için meme uçları, akışlarıyla tanımlanan aşamalar veya seviyeler halinde gelir. Biberon emziği numaraları, emzik başındaki deliğin boyutuyla kontrol edilen sütün ne kadar hızlı veya yavaş aktığını ifade eder.

Meme uçları genellikle, her numara, bebek için önerilen boyut ve yaş aralığı ile birlikte, ambalajların tam kenarına numara veya seviye ile işaretlenir. Bu işaretleri kılavuz olarak kullanın. Zaman içinde bebeğinizin kullandığınız biberon ucuna alışıp alışmadığını kontrol etmelisiniz.

Numara 1 meme uçları:  Yeni doğanlar genellikle numara 1, yavaş akan meme uçlarıyla başlar, bu da bebeğin ağzı kapanırken sütün yavaşça dağıtmasına ve bebeğin sütü kolay yutmasına yardımcı olur.

Numara 2 meme uçları:  Birkaç ay sonra, bebekler daha hızlı ve daha hızlı bir süt akışıyla başa çıkabildikleri için genellikle numara 2’ye (veya daha üstüne) geçilebilir.

Numara 3 meme uçları:  Bazı bebekler numara 2 meme uçlarını çok iyi idare edebililer. Ancak yaklaşık 6 ay sonra bebeğiniz numara 2 meme uçlarını sertçe emiyor gibi görünüyorsa, ve bu yeterli gelmiyorsa bir sonraki aşamaya hazır olabilir.

Hangi boyuttaki biberon seçilmeli?

Başlangıçta küçük biberonlar daha iyidir. Çoğu yeni doğan, tek bir beslemede 100 ml kadar süt içer, bu nedenle daha küçük biberonlar, sütün ne kadar hızlı salındığını kontrol etmek için numara 1 yavaş akan emzik (erken doğanlar ve yeni doğanlar içindir) ile mükemmel bir uyum sağlar.

Bebek büyüdükçe daha büyük, daha hızlı akan numara 2 meme ucuna ve 200 ml civarı (veya daha büyük) biberonlara geçilmelidir. Bebek büyüdükçe öğün sayısı azalır ve tükettiği mama miktarı artar.

Biberonları hiç bu kadar detaylı düşünmemiştiniz değil mi? Mağazaların raflarında küçücük kutuların içinde gördüğümüz biberonlara bu yazıyı okuduktan sonra daha detaylı bakacağınızı ve siz de bebeğiniz için en sağlıklı ve en iyi biberonu bulabileceğinize inanıyoruz. Umarız keyifli ve yararlı bir içerik olmuştur

Editör: TE Bilişim