Çocuklarda diş gıcırdatması: Ciddi bir sorun habercisi olabilir

Çocuklarda diş gıcırdatması: Ciddi bir sorun habercisi olabilir
Çocuklarda gece diş gıcırdatması, tedavi edilmediğinde fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabilen ciddi bir durumdur.

Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, çocuklarda gece diş gıcırdatmasının masum bir alışkanlık olmadığını, fiziksel ve ruhsal sağlığı etkileyen ciddi bir sorunun işareti olabileceğini belirtti. Tedavi edilmeyen diş sıkmasının, çocukların hem fiziksel gelişimini hem de ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Bruksizm olarak bilinen diş sıkma, çene yapısında bozulmalara, dişlerde kalıcı hasarlara, baş ve kulak ağrılarına yol açabiliyor. Doç. Dr. Münevveroğlu, fiziksel etkilerinin yanı sıra, genellikle stres ve kaygı gibi ruhsal durumların bir yansıması olan diş sıkmanın, çocuğun genel huzurunu da olumsuz etkilediğini söyledi. Bu durumun nedenlerini, belirtilerini ve modern tedavi yaklaşımlarını açıkladı.

Ailelerin, çocuklarının diş gıcırdatma sesinden dolayı endişelenerek diş hekimlerine başvurduklarını dile getiren Doç. Dr. Münevveroğlu, bruksizmin çocukların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebileceğini tekrarladı. Gece diş sıkma ve gıcırdatma yaşayan çocuklarda gündüz baş ağrısı, çene ağrısı, dişlerde aşınma ve hassasiyet görülebileceğini ifade etti. Stres ve kaygı bozuklukları, genetik yatkınlık, alerjik durumlar, çene kapanışındaki bozukluklar ve kötü ağız alışkanlıklarının da bruksizme neden olabileceğini ekledi. Erken müdahalenin önemine dikkat çekti.

235141-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.