İlaç Kaplı Balonlar: Her Hasta İçin Uygun Değil
MEDİPOL Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp damar tıkanıklıklarında kullanılan ilaç kaplı balonların internet sayesinde popülerleştiğini ve birçok hastanın umudu haline geldiğini belirtti. Ancak, 'bana stent takmayın, mutlaka balon yapın' ısrarının damarlar için ağır sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Hastaların internetten veya çevreden edindikleri bilgilerle polikliniklere gelerek ilaçlı balonla tedavi istediklerini aktaran Prof. Dr. Boztosun, yöntemin yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen her hastaya ve her damara uygun olmadığını dile getirdi. Tedavide hastanın isteğinin değil, damarın ihtiyacının belirleyici olduğunu söyledi. Prof. Boztosun, tedavi sürecinin hastanın ısrarıyla değil, tıbbi gereklilikle şekillenmesi gerektiğini vurguladı.
Darlık görüldüğünde önce standart balonla damarın genişletildiğini, damarın beklendiği gibi açılması ve kan akımının sağlanması durumunda ilaç kaplı balonla işlemin tamamlanabileceğini açıkladı. Ancak damarda esnekliğe bağlı bir geri çekilme olması durumunda damarın açık kalması için stent takmanın şart olduğunu belirtti. Prof. Dr. Boztosun, stent tedavisinin hala önemli bir seçenek olduğunu ve hastaların bu yöntemden kaçınmaması gerektiğini, ilaç kaplı balona şartlanıp stentten kaçınmanın doğru olmadığını ifade etti. Hastaların 'Ben ne istiyorum?' değil, 'Benim damarımın ihtiyacı ne?' sorusunu sormaları gerektiğini belirtti. İlaç kaplı balonların, özellikle damarın çok uç bir noktada olması, yan damar söz konusu olması veya hastanın ileride bypass olma ihtimalini korumak istenmesi durumlarında değerli bir seçenek olduğunu, ancak her vakada kararın kişiye özel olduğunu ve hekimin belirlediği tedavi protokolüne uyulması gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.