Serebral Palsi Tedavisinde Yeni Cerrahi Yöntem: Yaşam Kalitesi Dönüşüyor

Serebral Palsi Tedavisinde Yeni Cerrahi Yöntem: Yaşam Kalitesi Dönüşüyor
Serebral palsi tedavisinde yeni bir cerrahi yöntem, çocukların yaşam kalitesini dönüştürücü bir şekilde iyileştiriyor.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yavuz Samancı, serebral palsi hastalığının her bin doğumda iki bebeği etkileyen nörolojik bir rahatsızlık olduğunu belirtti. Hastalığın en yaygın sorunlarından biri, çocukların bacaklarındaki aşırı kasılmalar (spastisite) olup, bu durum beyin ve sinir sistemi kaynaklı hareket kabiliyetinin bozulmasına yol açıyor.

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi'nde görev yapan Doç. Dr. Samancı, serebral palsili çocukların tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemleri açıkladı. Bu özel cerrahi teknik, özellikle yürüme güçlüğü çeken veya yatağa bağımlı çocuklarda, fizik tedaviyle birlikte yaşam kalitesinde önemli bir iyileşme sağlıyor.

Doç. Dr. Samancı, serebral palsinin hafif yürüme bozukluklarından tamamen yatağa bağımlı yaşama kadar farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini vurguladı. Çoğu zaman etkili olan fizik tedavi ve botulinum toksin enjeksiyonlarına ek olarak, selektif dorsal rizotomi adı verilen cerrahi yöntemde bacaklardan gelen duyusal sinir liflerinde mikrokesiler yapılarak aşırı kasılmalar azaltılıyor ve hareket kabiliyeti artırılıyor. Ameliyat genel anestezi altında, bel bölgesinde küçük bir kesi ile gerçekleştiriliyor ve ameliyat sonrası fizik tedavi süreci oldukça önemli.

239228-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.