Ülke genelinde ilaç tedarikindeki kriz sürüyor. Başta çocuklar için ağrı kesiciler, öksürük şurupları, grip ilaçları ve bazı kanser ilaçları bulunamıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) eczacıların gözünden son dönemde artan ilaç tedariki sorununu gündeme getirdi.

TEDARİK GÜÇLÜĞÜ ÇEKİLİYOR! 

İPA’nın 39 ilçede 480 eczacıyla yaptığı araştırmaya göre, eczacıların yüzde 99,6’sı ilaç tedarikinde güçlük çekiyor. Yüzde 26,3’ü ise ilacın yanı sıra, tıbbi takım bulamıyor. Eczacılara göre en büyük sorun sırasıyla çocuk hastalıkları, solunum yolu, kalp ve damar hastalıkları ilaçlarında yaşanıyor. Araştırmada diyabet, kanser, ruh ve sinir hastalıkları ilaçlarının tedarikinde de ciddi sorun olduğu ortaya çıkarken 161 ilaçta yaklaşık üç aydır tedarik sorunu bulunuyor. Bunların yüzde 60’ını ithal ilaçlar oluşturuyor.

'TÜRKİYE'DE 24 BİNE YAKIN ECZANE VAR'

Eczacılar, yaşadıkları sorunları şöyle anlatıyor: “Yıllardır sorun yaşardık ama bu sene inanılmaz boyutlara geldi. Üç aydır sorun yaşıyoruz ama son 2 aydır inanılmaz bir boyuta geldi. Stokçuluk yapıyorlar gibi söylentiler oluyor ama Türkiye’de 24 bine yakın eczane var. 7 bini İstanbul’da. Türkiye’deki en büyük ecza deposuna bir üründen 200 tane geliyor. Eczane başına bir tane bile ilaç düşmüyor. Birer tane dahi alamadığımız ilaçlar var. Depoya soruyoruz, çoğu ilacın depoya gelmediğini söylüyorlar. Hastalarımıza karşı biz de mahcup oluyoruz. Vermek istemediğimizi sanıyorlar ama öyle bir şey yok. Hastalarımızı geri çevirmek zorunda kalıyoruz.”

"BU İLACIMIZ YOK, BAŞKA ECZANEDEN ALABİLİRSİNİZ"

Bulunmayan ilaçtan sorumlu olmadıklarını söyleyen eczacıların yüzde 64,6’sı bu durumdan Sağlık Bakanlığı’nı, yüzde 52,2’si yabancı ilaç şirketlerini, yüzde 47,8’i ise yerli ilaç firmalarını sorundan sorumlu görüyor: “Birçok ilaç piyasada yok şu anda. Salgının artığını düşünürsek, biz ve hastalar çok sıkıntı içerisindeyiz. Hastalara sürekli olarak ‘Bu ilacımız yok, başka eczanelerden alabilirsiniz’ demek gerçekten çok üzücü. Sürekli reçete geliyor ve en az iki üç ilaç piyasada yok. İnsanlar ilaçlarına erişemiyor ve bu huzursuzluk yaratıyor. O yüzden biz her yere ‘Bulunmayan ilaçlardan eczacımız sorumlu değildir’ şeklinde bir bilgilendirme asmak zorunda kalıyoruz.”

Editör: TE Bilişim