Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonunda Valeda Tedavisi Umudu
50 yaş sonrası körlüğe yol açabilen yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) hastalığı, halk arasında sarı nokta olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp'in açıklamalarına göre, makula bölgesindeki hasar, okuma, yüz tanıma ve ayrıntı görmeyi etkiliyor. Bu hastalık, özellikle 50 yaş üstü bireylerde önde gelen körlük nedeni olarak öne çıkıyor. Ancak, Valeda Fotobiyomodülasyon tedavisi ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabiliyor ve görme kalitesi artırılabiliyor.
Sarı nokta hastalığının genetik yatkınlık, sigara, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarıyla ilişkili olduğunu belirten Prof. Dr. Alp, erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Geç tanı konulması durumunda geri dönüşümsüz görme kayıpları yaşanabileceğini dile getiren uzman isim, merkezi görmede bulanıklık, okumada zorluk, çizgilerin dalgalı görünmesi gibi belirtilerin göz doktoruna başvurmayı gerektirdiğini söyledi. Kuru ve yaş tip olmak üzere iki şekilde görülebilen hastalığın çoğunlukla kuru tipte ortaya çıktığını, Valeda tedavisinin ise düşük seviyeli özel ışıklar kullanarak gözdeki hücreleri uyarma prensibine dayandığını açıkladı.
Valeda tedavisinin amacı, retina hücrelerindeki enerji üretimini artırmak, hücre yenilenmesini desteklemek ve oksidatif stresi azaltarak hasarı yavaşlatmak. Prof. Dr. Alp, bu tedavinin özellikle kuru tip sarı nokta hastalığının erken ve orta evrelerinde etkili olduğunu, ancak son evre hastalarda tercih edilmediğini belirtti. Cerrahi işlem veya ilaç gerektirmeyen tedavi, klinik çalışmalarda görme keskinliğini artırdığı ve renk görmeyi iyileştirdiği gözlemlenmiş. Tedavi süreci yaklaşık 3-5 hafta sürüyor ve her seans yaklaşık 4 dakika sürüyor. Tedavi sonrası hastalar günlük yaşamlarına hemen dönebiliyor.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.