Zorunlu ve öncelikli olmayan yatırımların ertelenmesi, başta araç alımı olmak üzere israf harcamaları yapılmaması ana teması üzerinden kurgulanan genelge başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere hemen hemen tüm kamu kurumları tarafından yürürlüğe girer girmez ihlal edilmeye başlandı.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in aktardığı habere göre, yıl boyunca sürekli ödeneği arttırılan Cumhurbaşkanlığı’nın mali yıl başlarken 3,8 milyar TL olan ödeneği 11 ay boyunca sürekli arttı. 11 ayın sonunda 6,6 milyar TL’ye çıkarak 2023 yılı bütçesine yakın bir rakama ulaşan Cumhurbaşkanlığı’nın ödenek toplamı 5,8 milyar TL oldu ve bu ödeneğin 4,3 milyar TL’si de harcandı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ HARCAMALARI ARTIRDI

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde bütçesi, önceki cumhurbaşkanlarından farklı olarak dev boyutlara ulaştı. Saraylar, uçak ve araç filoları nedeniyle israf eleştirileri yöneltilen Cumhurbaşkanlığı’nın harcamaları, Başkanlık Sistemi dolayısıyla artan yetkileri nedeniyle de çoğaldı.

Bütçe, 2022 yılında 3,9 milyar TL olarak TBMM’ye önerildi. Bu yıl olduğu gibi önceki yıllarda da bu başlangıç ödenekleri Cumhurbaşkanlığı’na yetmedi.

Editör: Yadigar Hanım