Kıbrıs'ta Türk bayrağını indirmeye çalışan Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşına "Vur" emrini veren Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı (86) hayatını kaybetti.

Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı'nın tansiyon düşüklüğü şikayetiyle gittiği Kavacık'taki özel bir hastanede dün saat 12.35'te hayatını kaybettiği öğrenildi. Selimiye Camii'nde çarşamba günü düzenlenecek törenin ardından Kundakçı'nın Zincirlikuyu Mezarlığında defnedileceği bildirildi.

SEDAT PEKER GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Emekli Korgeneral Hasan Kundakçı, Türkiye’de Özel Harp Dairesi Başkanlığı yapmış ve Güneydoğu'da çok sayıda faili meçhul cinayetin emri verdiği iddia edilmişti. "Tamburalı Paşa" lakabıyla tanınan emekli Korgeneral Hasan Kundakçı'nın adı son olarak Sedat Peker'in Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı suikastı açıklamasında gündeme gelmişti. Peker'in iddialarında adı geçen Korkut Eken yaptığı açıklamada, o dönem Barış Kuvvetleri Komutanı olan Hasan Kundakçı'nın Mehmet Ağar'dan yardım istemesi üzerine, her ihtimale karşı Atilla Peker'le (Sedat Peker'in kardeşi) Kıbrıs'a gittiğini öne sürmüştü.

HASAN KUNDAKÇI KİMDİR?

Hasan Kundakçı 1937 yılında Afyon Sandıklı'da dünyaya geldi.

 1955'te Kuleli Askerî Lisesinden, 1957'de Kara Harp Okulundan piyade asteğmen rütbesiyle mezun oldu. Piyade Okulundaki sınıf eğitimini 1959'da tamamlamayı müteakip 1961-1962 yıllarında, 12. Kore Bölüğü'nde takım komutanlığı, 1965-1967 yıllarında Ağrı ve Tendürek Dağları'nda sınır bölük komutan­lığı yaptı.

1979-1980 yıllarında Kıbrıs'ta 230. Piyade Alayı komu­tanlığı yaptı. 1984'te tuğgeneralliğe yükseldi. İki yıl 70. Mekanize Piyade Tugayı komutanlığı ve Siirt'te Sıkıyönetim komutan yardımcılığı görevini yürüttü. 

1986 yılında Özel Harp Dairesi Başkanlığına atandı.

PKK ile çalışmaların en şiddetli yaşandığı 1993-95 yılları arasında Diyarbakır Jandarma Asayiş Bölge Komutanı olarak görev yaptı.

PKK’ye karşı Kürdistan Bölgesi topraklarında düzenlenen askeri operasyonları yönetti.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptığı sırada 14 Ağustos 1996 günü Rum gösterici Solomos Solomou’nun bayrak direğine tırmanırken vurulup öldürülmesiyle Kıbrıs Rum Kesimi’nin başvurusu üzerine Interpol tarafından hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. 1996'da görev süresi 1 yıl uzatıldı ve 1997 yılında emekli oldu.

Siyasete ilk olarak merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun Büyük Birlik Partisi'nde girdi. Daha sonrasında ise o dönem Ergenekon ve Balyoz sanığı paşalarımıza sahip çıkmasından dolayı 2017 yılında Vatan Partisi'ne katıldı.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

NOT: Komutanımıza Allahtan rahmet, Ailesi ve Sevenleri'ne sabır dileriz..

Editör: Yadigar Hanım