Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Balkan ülkelerine yaptığı ziyarette hayata geçirilen bazı ülkelerle pasaport yerine kimliksiz geçiş, Türkiye ile Bosna Hersek ve Sırbistan arasında imzalanan sözleşmelerle hayata geçirildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saraybosna'da, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye olarak Bosna Hersek'e yönelik kalkınma yardımlarımızı hız kesmeden sürdürürken bir yeni adımı da özellikle artık kimlik kartlarıyla özellikle Bosna Hersek-Tükiye arasındaki gidiş gelişleri yapabilme kararını da verdik. Dışişleri Bakanlarımız süratle gerekli prosedürü bitirecekler" dedi.

Erdoğan'ın ikinci durağı olan Sırbistan'da yapılan görüşmelerin ardından Türkiye ile bu ülke arasında da pasaport yerine kimliksiz geçiş yapılabilmesi için anlaşma sağlandı.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Sırbistan ve Türkiye arasındaki seyahatlerde karşılıklı olarak pasaport yerine kimlik kullanılabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin tamamladığını ve protokol imzalanmasının ardından bu kararın uygulamaya geçeceğini kaydetti.

Uygulamanın başlamasıyla birlikte Türkiye vatandaşlarının kimlikle seyahat edebileceği ülke sayısı altıya çıkacak.

Bugüne kadar Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) kimlikle seyahat mümkündü.

HARÇ PULU VE FORM ZORUNLU

Söz konusu ülkelere kimlikle seyahat etmek isteyenlerin pasaport çıkarması ve bunun için ek ücret ödemesine gerek kalmayacak ancak sınır kapısında yurt dışı harç pulu alması ve yurtdışı çıkış formu doldurması zorunlu olacak.

Editör: Yadigar Hanım