Ünlü şef Somer Sivrioğlu'nun, 20 Mayıs 2022 tarihinde Beşiktaş'ta üç ay önce devraldığı restoranın istinat duvarı çökmüştür. Bu sırada Ürdünlü eski diplomat Ahmet Muhammed Salem Lubbad ve Baha Eddin Ali Hafez Shanableh, duvarın altında kalmışlardır. Yabancı uyruklu vatandaşlardan eski diplomat Ahmet Muhammed Salem Lubbad ağır yaralanmış ve hayatını kaybetmiştir.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Somer Sivrioğlu, Sakine Öçal, Gülay Kula, Sevinç Kula, Mehmet Levent Kula, Kazım Evirgen ve Kadri Berk Cemal gibi şüphelilerin, bahçe duvarının çökmesiyle kişilerin ölümünü veya yaralanmasını öngörebilecek durumda oldukları halde, bahçe duvarını ruhsatlandırmadan, bakım, tadilat, onarım veya güçlendirme işlemlerini yaptırmadan kullanmaya ve kullandırmaya devam ettikleri belirtilmiştir.

İddianamede, şüphelilerin duvarın yasal mevzuata, bilime ve fenne uygun şekilde tadilat ve onarımını yaptırmaları durumunda duvarın çökmeyeceği konusunda bilgilendirildikleri, ancak şüphelilerin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışları sonucunda Baha Eddin Ali Hafez Shanableh'in yaralandığı ve Ahmad Muhammed Salem Lubbad'ın ölümüne neden oldukları ifade edilmektedir.

Sanıklar Somer Sivrioğlu, Sakine Öçal, Gülay Kula, Sevinç Kula, Mehmet Levent Kula, Kazım Evirgen ve Kadri Berk Cemal'in "Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edilmektedir.

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya, mülk sahibi sıfatında yer alan tutuksuz sanıklar Mehmet Levent Kula, Sevinç Kula, Gülay Kula ve Sakine Öçal, avukatlarıyla birlikte katıldı. Sanık Somer Sivrioğlu'nun avukatı, müvekkilini bir sonraki celse hazır edeceğini söyledi.

Hakim, olay yerinde keşif yapıldığını ve bilirkişi raporunun beklenildiğini belirtti. Sanık Mehmet Levent Kula, iddianamede bahsedilen yapının maliklerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Burası tek katlı bir restoran olarak işletilen bir yerdir. 2020 yılında babamın vefat etmesiyle miras yoluyla bana geçti. 1979 yılından bu yana burada rahmetli dedemin kiracısıyla bir kira sözleşmesi yapılmıştır. Aynı kiracı bu süre boyunca devam etmektedir."

Mehmet Levent Kula'nın avukatı, istinat duvarının kiracının sorumluluğu altında olduğunu belirterek "Bilinçli taksir iddiasını kabul etmiyoruz. Bu ağır bir suçlama. Duvarın çökeceğini öngörmek mümkün değildir. Üstelik burası uzun yıllardır aynı kiracı tarafından arsa ve duvarla birlikte kiralanmıştır. Müvekkilimin beraatini talep ediyoruz" dedi.

"DUVARA DİKKAT ETMEDİM"

Sanık Gülay Kula savunmasında "Bu mülk, eşimden miras olarak bana ve çocuklarıma kalmıştır. Bahsi geçen duvara hiç dikkat etmedim. Üzgünüm, böyle bir olay olmasaydı iyi olurdu. Benim kasıtlı bir niyetim yok" dedi.

Diğer sanık Sevinç Kula, duvar hakkında bilgisi olmadığını ve kiracıların herhangi bir onarım talebinde bulunmadığını belirtti.

Sevinç Kula'nın avukatı, istinat duvarının yıllar içinde birçok kez değiştirildiğini belirterek "Duvar, Beşiktaş Belediyesi'nin sorumluluğu altındadır. Bir vatandaş belediyeye bildirimde bulunmuş, bizim bundan haberimiz yoktu. Ayrıca belediye, kaldırımı iki ay önce yenilemiş ve kaldırım ile duvar arasında boşluk bırakmıştır" dedi.

Sanık Sakine Öçal da "Ben Yalova'da yaşıyorum. Babam 50 yıl önce kiraya vermişti bize sadece kira geliyordu. Biz suçsuzuz. Beraatımı talep ediyorum. Kiracıya çık dedik ama çıkmadı" dedi.

TUTUKLU YARGILANMALARINI TALEP ETTİ

Şikayetçi avukatı Nisa Serin ise "Duvarın yıkılmasında hem yapı hem de kiracıların yüksek kusurlu olduklarını düşünüyoruz. Özellikle kiracıların meydana gelen yıkımdan doğrudan ilgili ve kusurlu olduklarını düşünüyoruz. Meydana gelen vahim sonucun da göz önüne alınarak Somer Sivrioğlu’nun da arasında bulunduğu kiracı sanıkların tutuklu yargılanmalarını talep ederiz, tüm sanıklardan da şikayetçiyiz’’ diye konuştu.

BİR SONRAKİ CELSEYE KATILACAK

Mahkeme heyeti sanıklar Somer Sivrioğlu, Kazım Evirgen ve Kadri Berk Cemal’in avukatlarına, müvekkillerini hazır etmesi için süre verilmesine ve eksik hususların giderilmesine hükmederek duruşmayı erteledi. (DHA)

Editör: Gökçe Sevim