BUPAR Araştırma'nın son anketinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek soruları ve Sedat Peker ile ilgili sorular öne çıktı. Bakın vatandaşlar hangi soruya nasıl cevap verdi...

“Sedat Peker’in iddialarına inanıyor musunuz?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 58.9’u “Evet”, yüzde 26.4’ü “Hayır”, 14.7’si de cevap vermekten kaçındı. “Sedat Peker’in iddialarıyla ilgili savcıların harekete geçmemesinin sebebi sizce iktidar korkusu mu?” sorusuna da yurttaşların yüzde 57.6’sı “Evet” yanıtını verirken yüzde 26.1’i “Hayır” dedi, yüzde 16.3’ü de soruya yanıt vermek istemedi. “Sedat Peker’in deşifre ettiği isimleri AKP iktidarı mı koruyor?” sorusuna yüzde 57.2’lik bir kesim “Evet” derken, yüzde 27.5’i “Hayır” yanıtını verdi. Cevap vermek istemeyenlerin oranı yüzde 15.3 oldu.

TÜRKİYE’DE DÜŞÜNCE VE SÖYLEM ÖZGÜRLÜĞÜ VAR MI?

“Türkiye’de herkes düşündüğünü söylemekte özgür müdür?” sorusuna yüzde 61.5 oranında “Hayır” yanıtı verilirken, “Evet” oranı yüzde 26.8, cevap vermek istemeyenlerin oranı da yüzde 11.7 oldu. “Cumhur İttifakı’nın toplumu kutuplaştırıcı söylemlerde bulunması ekonomik krizin üzerini örtebilir mi?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 53.1’i “Hayır” derken, yüzde 31.6’sı “Evet” dedi. Yüzde 15.3 oranlık kesim soruya yanıt vermedi. “Ülke iyi yönetiliyor mu?” sorusuna da yüzde 55.2’lik bir kesim “Hayır” cevabı verirken, “Evet” diyenlerin oranı yüzde 31.1’de kaldı.

İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ OLUMLU KARŞILANDI

“İlk seçimde iktidar değişimi olsa ülke için daha iyi olur mu?” sorusuna “Evet daha iyi olur” diyenlerin oranı yüzde 38.3’te kaldı. Yüzde 21.4’lük bir kesim “Değişen bir şey olmaz” derken, “Hayır zararı olur” diyenlerin oranı 21.5 oldu. Son olarak “2023’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan tekrar kazanabilir mi?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 37.2’si “Evet” derken, yüzde 47.8’lik kesim “Hayır” yanıtını verdi.

Cumhuriyet'ten Yusuf Körükmez'in haberine göre, anket sonucunu yorumlayan BUPAR Araştırma Başkanı Erdal Akaltun, “Bugün ana medyanın inandırıcılığını kaybetmesinden dolayı iktidarı destekleyenler bile muhalif medyayı takip ederek ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Yüzde 40 büyük oran olmasına rağmen, yüzde 60 kendi medyasını dinleyenlerin bile diğer tarafa kulak vermeye başladığı bir süreç önemli. Yurttaşların kendi medyasına inanmadığını gösterir bu” dedi. Akaltun, cevap vermek istemeyenlerin de yaratılan korku ortamından dolayı çekincede kaldığını belirterek “Toplumun yüzde 75’i Sedat Peker’in iddialarına inanıyor” diye konuştu.

Editör: Habererk Habererk