Sürekli toplumumuzdaki davranış bozukluklarını ele alıyoruz. Biraz da olayın bilinçaltı kısmını düşünelim.

Sürekli toplumumuzdaki davranış bozukluklarını ele alıyoruz. Biraz da olayın bilinçaltı kısmını düşünelim. Her gün televizyonlarda gördüğümüz bürokratların davranışlarına bakalım. Takım elbiseli, eğitimli insanların TBMM'de yumruk yumruğa kavga ettiğini gördü bu millet. Oraya gelene kadar sağ, sol ayırt etmeksizin parti lidelerinin birbirlerine hakaretlerle seslendiğine neredeyse her gün maruz kalıyoruz. Hal böyleyken orta sınıftan nasıl davranışlar bekliyoruz? Saygısız, şiddete yatkın bir millet olduk. Tartışmalarda ya yumruklar konuşur oldu ya da silahlar. 

İletişim kurma yetimizi kaybettik adeta. Her gün işlenen sayısız cinayet, şiddet haberleri de bunu doğruluyor. Toplumda büyük yankılar uyandıran bu olayların artık esamesi okunmuyor. Çoğu zaman cinayet haberi başlığı gördüğünüzde haberin içeriğine girecek kadar bile merak uyandırmıyor sizde. Haydi itiraf edin.

Çok normal. Bir olay bir toplumda devamlı oluyorsa toplum onu kültür haline getirmiştir. Baştan aşağı düzelmemiz gerekiyor. Suç hepimizin. Evde şiddet gören, okula gittiğinde akran zorbalığına maruz kalan, evlendiğinde yine eşinden şiddet görüyor. Çocuk sahibi olduğunda çocuğuna nasıl davranır? Tahmin etmek hiç zor değil. Dışarıdaki uyarıcılar bir yana içine doğduğumuz ev de çok önemli. 

Neler yapabiliriz bunu düşünmeliyiz. Bunun eğitimi çocukluktan verilmeli. Ağaç yaşken eğilir. Bir insanı belli bir yaştan sonra değiştirip dönüştürmek imkansız olmasa da zordur. Bu konuda dikkat çekmek istediğim iki nokta var. 

*Belli bir yaştan sonra hangi kesimden olursa olsun uygun olmayan hal ve hareketleri rol model almamak. 

*Çocukları bilinçli yetiştirmek.

Bizler artık yetişkiniz. Şiddet içerikli filmler izlemek bizim davranışlarımızda değişiklik yaratmayacaktır. (İzlediklerimiz yurttan görüntüler olsa da) İnternetten özellikle de bu noktada çocuklarımızı bir noktada korumak gerekiyor. 18 yaşına kadar özgürlüğüne çok müdahale edecek düzeyde olmasa da çocuklarınızın telefonda, internette neler yaptığını takip etmelisiniz. Çocuklar tecrübesiz, kandırılmaya ve yönelmeye çok müsaitler. Bu noktada internet kullanımı çocuklar için kritik önem taşıyor.

Çocuklarınız en başta sizi rol model alacaktır. Bunu unutmadan davranışlar sergilemelisiniz. Çocuğunuza yapma dediğiniz bir şeyi kendiniz yapıyorsanız emin olun çocuğunuz söylediğinizi değil yaptığınızı yapacaktır.