Bosna Hersek’in doğusunda yer alan Srebrenitsa’da 11 Temmuz 1995 yılında binlerce kişinin Ratko Mladic komutasındaki Sırp güçlerce katledilmesinin üzerinden 27 yıl geçti. Katliamın yıl dönümünde Potocari Anıt Merkezi’nde anma töreni düzenlendi.

Katledilen ve kimlikleri tespit edilen 50 kişi için düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı. En büyük insanlık trajedilerinden biri olarak kabul edilen ve insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen katliamda, kimlikleri belirlenen 50 kişinin naaşları Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi.

TOPRAĞA VERİLENLERİN SAYISI 6 BİN 721'E YÜKSELDİ

Savaşın ardından kayıplar için başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda bulunan insanlar, kimlik tespitinden sonra her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda törenle toprağa veriliyor.

Bu yılki törenle birlikte toprağa verilen Srebrenitsa kurbanlarının sayısı 6 bin 721'e yükseldi.
Srebrenitsa’da en az 8 bin 372 Boşnak sivilin öldürüldüğü düşünülüyor.

HOLLANDA 27 YIL SONRA AİLELERDEN ÖZÜR DİLEDİ

Öte yandan Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te işlenen katliamda yakınlarını kaybeden Boşnak ailelerden özür diledi.

Ollongren, soykırımın 27'nci yılında eski akümülatör fabrikasında düzenlenen anma töreninde konuştu.

Srebrenitsa'nın 27 yıldır korkunç hatıralara ev sahipliği yaptığına işaret eden Ollongren, "Güvenli alan sunması gereken Birleşmiş Milletler (BM) askerlerine olan güvensizlik de hissediliyor. Bu, zamanla unutulmayacak kadar korkunç bir soykırım ve zaman sizin kaybettiklerinizin acısını asla azaltmayacak" dedi.

Yaşanan acıların silinemeyeceğini söyleyen Ollongren, "Soykırımın suçlusu Bosnalı Sırplardır. Lahey'deki mahkeme sayesinde birçoğu cezasını aldı ancak uluslararası kurumlar Srebrenitsa'daki halka güven sunmalıydı. Hollanda da bu başarısızlığın bir parçası. Bu nedenle sizlere en derin özürlerimizi sunuyoruz. Temmuz ayı Bosna Hersek ve Hollanda'yı sonsuza kadar birbirine bağladı"
 

Editör: Gökçe Sevim