30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bir grup dalış ekibi de 30 Ağustos'u su altında kutladı.

Dalış Eğitmeni Tahsin Ceylan ve ekibi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlamak amacıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı ve DiveManta Kaş Dalış Merkezi’nin desteğiyle ilçe açıklarından dalış gerçekleştirildi. 12 kişilik ekip, turizmi çeşitlendirmek, dalış turizmine katkı sunmak için 2017 yılında batırılan TSK’ya ait 1960 model 45 tonluk tankın bulunduğu Kaş Limanı Güvercin Adası açıklarından dalış yaparak, Atatürk posteri ve Türk bayrağı açtı.

Fener Koyu’na dalan ekip, Kaş Su Altı Sanat Parkı’ndaki eserleri de görüntüledi. Dalışta, Akdeniz ve Atlantik Okyanusu kıyılarında yaşayan ve nesli tehlike altında olan orfoz da görüntülendi.

Etkinliğe katılan su altı fotoğrafçısı Mustafa Emre Kolbakır, Kaş’ta dört mevsim ve her seviyede dalış yapılabilecek destinasyonlar olduğuna dikkat çekerek, herkesi bölgenin mavi güzelliklerini keşfetmeye davet etti.

Dalış eğitmeni Engin Kondul ise dalışıseverleri, Türkiye’de en temiz su kalitesine sahip ve 12 ay boyunca 20’den fazla dalış merkezinin hizmet verdiği Kaş’a çağırdı.

Tahsin Ceylan da nesli tehlike altında olan orfoz balığına dikkat çekerek, orfozun korunması için ilçenin özel çevre alanı olduğunu kaydetti. Ceylan, “Bu bölgede orfozu görüntülemek mümkün. Dalışseverler bu anı yaşamak için Kaş’a gidiyor. Sıra dışı bir kayıt da yaptık. Deniz balıklarının yumurtaları genellikle su kütlesi içinde yüzer. Çok azı yumurtalarını bir yere sabitleyerek başında bekler. Bunlardan biri de Çütre balığıdır. Bunu hayatımda ikinci kez görüntüledim. Balık yumurtanın etrafında yüzgeçlerini açarak havalandırarak yumurtalarını koruyordu. Ekolojik ve biyolojik olarak önemli bir kayıt oldu” dedi.

Editör: Yadigar Hanım