TCDD'nin bazı ana hat, yüksek hızlı tren ve yurtdışına seyahat eden trenlerdeki yemekli vagonlarında verdiği hizmet, bazı yolcuların yemek kalitesinin bozulduğu, fiyatların yüksekliği nedeniyle eleştirilirken, tren restoranlarında 90'lı yıllarda verilen hizmet yeniden gündeme geldi.

Yazar Burak Adalığ, yakın bir zamana kadar yemekli vagonlarında alkol satışı yapılan TCDD restoranlarını sosyal medya hesabından gündeme taşıdı. Öğrencilik yıllarında içki satılan tren restoranlarında fiyatların da çok makul olduğunu, bu yolculukların artık nostaljiye döndüğünü dile getiren Adalığ, paylaşımında şunlara dikkat çekti:

"1999 tren restoran menüsü

Trene biner, hemen restoranda yer kapardık, o bira ve patatesin tadı hala damağımda

Sıfırlı fiyatlar kafa karıştırıcı olabilir, herhangi bir öğrenci Ankara'dan binip Haydarpaşa'ya kadar içe içe gidebilirdi.

Yolda da kimse kira, enflasyon, seçim, siyaset konuşmazdı şu film güzel, bu albümü dinledin mi gibi normal genç muhabbetleri yapardık."

Adalığ, 99 yılına ait Kurtalan Ekspres trenindeki yiyecek ve içeceklerin fiyatlarına da dikkat çekti. 

Menüde, Türk Lirası'ndan 6 sıfırın henüz atılmadığı dönemde sandviç, patates tava, omlet gibi yiyecekler 500 bin TL'den satılırken, Türk halkının çok tükettiği içecekler arasında bulunan nescafe de bu yiyeceklerle aynı rakamdan fiyatlandırılmış. Türklerin en çok tükettiği çay 200 bin TL, Türk kahvesi ise 400 bin TL olarak listede yerini alıyor. 

Su fiyatının 250, sütün ise 300 TL olduğu TCDD restoranında o yıllarda içki servisi de bulunuyor. Yolcular gidecekleri yere kadar alkol tüketmek istediklerinde 500.000 TL karşılığında bira ve rakı, 1.000.000 TL'ye viski, 1.500.000 - 2.000.000 TL'ye de şarap içebiliyorlar.

İşte TCDD'nin o listesi:

90'lı yıllardaki tren yolculuklarını özleyen Ekşi Sözlük yazarları da İstanbul'a gidip gelirken sırf yemekli vagonda muhabbet etmek, yiyip içmek için tren tercih ettiklerini dile getirdi.

O günlere dair yapılan yorumlarda, "Vagon aralarında insanlarla tanışıp muhabbet ederdik, müzik yapardık, şarap içerdik. Ne güzel günlerdi, rüya gibi geliyor şimdi. Kimse de 'gürültü yapmayın, ne yapıyorsunuz' demezdi. Hatta gelir alkış tutardı insanlar. Çünkü insanlar neşeliydi, neşemiz yok oldu. Bundan daha ağır bir şey olabilir mi? Ülkece mutsuzuz artık. Sadece yemekli vagonları elimizden almadılar, mutluluğumuzu da elimizden aldılar. Çok hüzünlendirdi bu menü" ifadelerine yer verildi.

Editör: Yadigar Hanım