Avustralya'da tıp tarihine geçecek bir olay yaşandı. Bilim insanları, bir kadının beyninden 8 cm uzunluğunda canlı bir yuvarlak solucan çıkarıldığını ve bunun tıp literatüründe bir ilk olduğunu açıkladı.

Olay geçen yıl Canberra'da bir ameliyatta yaşandı. İngiltere doğumlu kadın hastanın beyninde hasar görmüş ön lob dokusundan “tel benzeri cisim" çıkarıldı. Canberra Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatta doktor Sanjaya Senanayake, “Cerrah canlı halde kıvranan sekiz santimetre uzunluğundaki açık kırmızı solucanı beyinden çıkardığında herkes hayatının şokunu yaşadı" dedi.

Dr. Senanayake, bunun daha önce bir insanda görülmemiş yeni bir enfeksiyon olduğunu vurguladı.

Kadın hastanın beyninden çıkarılan solucan türünün, Avustralya’da zehirli olmayan halı pitonlarında yaygın görüldüğü belirtilirken, hastanın söz konusu paraziti, yaşadığı yerin yakınındaki gölün etrafında yeşillik toplarken kaptığı ihtimali üzerinde duruluyor.

PİTON DIŞKISI İLE KONAKÇI OLABİLİR

Parazitler konusunda uzman olan Avustralyalı doktor Mehrab Hossain, kadının piton dışkısı içeren bazı otları yediği için "kazara konakçı" haline gelmiş olabileceğini kaydetti.

Solucan çıkarıldıktan sonra ise doktorların "alışılmadık semptomlar serisi” olarak adlandırdığı süreç başladı. Bu süreçte hastada mide ağrısı, öksürük, gece terlemesi ve ishali, giderek artan unutkanlık ve kötüleşen depresyon hali görüldü.

HASTA 2021'DE HASTANEYE YATMIŞTI

Hastalanan kadının 2021 Ocak ayında hastaneye kaldırıldığı, yapılan taramada, beyindeki parazitin lezyon sanıldığı, sorunun kaynağının ise ancak Haziran 2022'de bir cerrahın ameliyatla solucanı çıkarması ile netleştiği öğrenildi.

Parazitin iki ay kadar hastanın beyninde kalmış olabileceği düşünülüyor. Tıp tarihine geçtiği belirtilen hastanın iyileştiği ifade ediliyor.

Bilim insanları, son 30 yılda 30 yeni enfeksiyon türü ortaya çıktığını, bunların dörtte üçünün zoonotik yani hayvanlardan insanlara sıçrayan bulaşıcı hastalıklar olduğunu kayda geçti.

Editör: Yadigar Hanım