Ölen Müslümanlar için Allah rahmet etsin denildiğini herkes biliyor zaten. ‘’ Toprağı bol olsun’’ tabiri  ise, ölen   gayrimüslimler  (Müslüman olmayanlar)  için  söylenir.

Müslüman olanlar  ve  bilinenlere,  "  toprağı  bol olsun"   denilmez.

Yakınen  tanıdığımız iyi niyetli  bazı arkadaşlarımızın; ölen bir Müslüman için de taziye mesajı olarak ‘’ toprağı bol olsun’’  yönündeki  temenniler yazdıklarına  şahit oluyoruz. Bu tabir İslam’a  göre  tamamen  yalnış  olduğundan kısa  bir hatırlatma yapmak ihtiyacını  duydum.

Ölen gayrimüslimler için, ‘’ torağı bol olsun’’ demenin  sebebi şudur:

Tevbe Suresi 113. Ayet de mealen: ‘’ Ne Peygamber’e,  ne inanan müminlere  akraba  bile  olsalar, cehennemlik  oldukları iyice  belli olduktan sonra  Allah’a  ortak koşanların bağışlanmasını  dilemek yoktur.’’

Ayeti  kerime son derece açık. Allah’a ortak  koşan müşrik ölüleri  için af ve mağfiret  dilemek  İslam’a uygun değildir ve  yasaklanmıştır.

Müslüman olanlar için, Allah rahmet etsin, yani  Allah acısın, merhamet etsin diye dua edilirken; Müslüman olmayanlar içinde ‘’ toprağı bol olsun’’ denilir.

Kabre  koyulan iyi  kişiler için,  Müslüman  bile olsalar da: 

Kul  hakkı  yiyenler, yetimlerin, fakir fukara, garip  guraba’ nın  hakkını gasp  edenler, kamu mallarını  talan edenler,  beytül mal  olan  devletin hazinesinin   içini  boşaltanlar, işi ehline ve  layık olanlara vermeyip, yandaş veya hısım akrabalara arpalık gibi  kullandıranlar, ihalelerde  fesat yapanlar, kendinden  olmayan din kardeşlerini her  fırsatta suçlayarak iftira  atanlar, gıybet  yapanlar, faiz haram deyip de,  dibine kadar  faiz batağında  yüzenler, zevk, sefahat,  lüks  ve şatafat   içinde  yaşayarak milletin  sırtından israf  edenler, haram yiyenler...

 Milyonlarca insan  asgari ücretle geçim  mücadelesi  verirken, evine ekmek  götürmekten  aciz  olan binlerce   insan, çöp  tenekelerinden yiyecek  aramak  zorunda bırakılmışken, büyük  vurdum duymazlıkla  halkın  sırtından 4- 5 yerden  birden yüzbinlerce lira maaş alanlar...

Halkın vergilerinden,  seçilmiş ve özel  şirketlere  ve  bazı özel kişilere milyonlarca  dolar  kredi vererek  devleti  zarara  sokanlar, geri ödenmeyeceğini bile  bile, merkezi Türkiye’de olmasına rağmen, binlerce km   uzaklarda   kirli  kara  paraları aklama  merkezleri olarak bilinen OF SHORR   hesaplara  devletin bankasından milyarlarca  dolar, Türk parası olarak  katrilyonlarca  kredi verilmesine sebep  olanlar ve aracılık edenler... ( BUNLARI  BABAM DA YAPSA YİNE  YAZARIM..)

Daha buna  benzer  bilumum suç günahı  içerisinde  yüzenler dil ile Müslüman  görülmelerine  rağmen, bunlar için de  teneşir  tahtaların da belki de   adet yerine gelsin diye bu günahkarlara  bile  yine Allah  rahmet etsin  denilmektedir.  Allah  rahmet  eder mi,  affeder mi  ancak  o  bilir...

 Allah ,  Rahman  ve Rahim  sıfatlarıyla  her  günahı  isterse affedecek  olmasına  rağmen:

 Huzuruna   ‘’KUL  HAKLARINI YİYENLER  OLARAK’’  gelinmesini istemediğinden ve ancak helallaşma ve  gasp edilen hakkın  ödenmesi de şart  koşulduğundan, hesap günü herkes hesabını  verecektir şüphesiz.

Allah en  iyisini bilir. Mutlaka hesaplaşma  gününde herkese hakkı verileceğinden  bu  günahkarlara da sırf   Müslüman oldukları için, Allah rahmet etsin  denir.

Peki;  ‘’ toprağı bol olsun’’ kime denir?

Bunun manası şudur. Kabre konulan iyi kişiler,  kendilerini  saraylar gibi mekanlarda hissederler. Allah'a ortak koşan ve bu  manada  kötü  sayılan kişilerin ise  MEZARDAKİ YERİ DARDIR. 

 Burada cezalandırılırlar. Ceza evleri de dardır. İçinde  ceza  çeken herkes, hücre  hapsine  atılanlara  bu mekanlar  her  zaman  dar  gelir.  Mekan dar  olduğundan çekilmez bir durum  içindedirler. Hücre   hapsinde yatanlar bu  durumu  gayet  iyi bilirler...

İşte  Peygamberimiz de (SAV)  mezarların  suçlu kişileri  daraltarak sıkacağını  buyurmuşlardır. Tabi ki  burada  sıkıştırılan  beden  değil Ruhtur. 

Günlük  hayatımızda  bile, canımız  sıkıldığı  ve daraldığımız  zaman tıpkı  ‘’Canım sıkıldı,  ruhum  daraldı'’ dememiz  gibi...

Kabirdeki  beden  zaten ölümden sonra çürüyüp  toprağa  karışacağından, ‘’ Toprağı bol olsun’’ sözüyle  o  kişinin  mekanının  geniş  olması temennisinde bulunulmuş olur.

Fakat  maalesef gençlerimiz kültür erozyonuna  daha  sık uğramış olmalarından, manevi değerlerimizin de  içi  hızla   boşaltılmaktadır. 
Bu  tabirlerin  gerçek manalarını bilmekten uzak oluyoruz.

‘’... Canım bunu bu kadar büyütecek ne var ki,  Allah rahmet etsin desek ne olur, toprağı bol olsun desek  ne olur ki...’’  diyerek  geçiştirilecek  bir husus değildir. 

Herkesin inancı  kendisinedir ama, hatalarıyla  sevaplarıyla  Müslüman olan  kişinin de , yaptığı  işlere, söylediği  sözlere  dikkat  etmesi  zarureti  vardır.