Çubarov; Rusların, Çarlık Rusya dönemi de dâhil olmak üzere tarihin her döneminde Kırım Tatarlarını düşman olarak gördüklerini, bunun sebebinin de Tatarların tarihinin Rus tarihinden daha derin olmasından kaynaklandığını, Rusların tarihte Tatarların hâkimiyetinde olmasından doğan bir hazımsızlığının olduğunu, en önemlisinin de Stalin döneminden başlayarak günümüzde de varlığını sürdüren Rus sınırlarında Rusların kendilerine sadık olarak görmedikleri halkları sürgün etme politikasının bir sonucu olduğunu ifade etti.

Ayrıca Çubarov, Kırım’ın işgalinin sebebini Rusların sıcak denizlere inme politikasının tarihî bir süreci olduğuna dayandırırken Rusların şu anda Kırım’dan Suriye dâhil birçok bölgedeki askerî operasyonları yönettiğine dikkat çekti.

Kırım’ın Ruslar tarafından silahlandırıldığını da ifade eden Çubarov, Rusların Kırım’a nükleer silahları yerleştirmek için bütün çalışmaları tamamladıklarını da belirtti.

Türk Cumhuriyetlerinin Kırım’ın işgali hususunda yeterli reaksiyonu göstermediğine dikkat çeken Çubarov, kardeş devletleri uluslararası anlaşmalara uygun olarak Kırım’ın işgaline tepki göstermeye davet etti. Stalin’in yanındaki Molotov’un torunu olan Rus siyasetçi Nikonov’un Kazakistan’ın toprak bütünlüğünü ihlal eden talihsiz açıklamasını hatırlatan Çubarov, Rusya’nın içinde hep bir işgalci duruş olduğunu vurguladı. Bundan dolayı da Rus işgaline karşı bölgede bir riskin her zaman mevcut olduğunu ifade etti.

Ukrayna hükûmetine de çağrı yapan Çubarov, Kırım’ın bir gün mutlaka yeniden Ukrayna’ya katılacağını ve buna Kırım Tatarları olarak inandıklarını, onun içindir ki, o gün geldiğinde Ukrayna hükûmetinin Kırım’ı nasıl şekillendireceğini, Kırım’ın asıl unsuru olan Kırım Tatarlarının Kırım’daki siyasi vaziyetinin ne olacağını şimdiden resmî olarak ilan etmeleri gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim