Türk havacılık tarihinin en büyük facialarından biri arılar yüzünden gerçekleşmiştir.

GNCZ facebook hesabının aktardığı bilgilere göre, Birgenair’in sahibi Türk iş insanı Çetin Birgen bu konuda bir felaketi yaşadı. Yolcular Alman, uçak ekibi Türklerden oluşuyordu. 7 Şubat 1996’da uçuşa hazırlanan ekip, Aykut Gergin’in göstergelerinin uyumsuzluğunu görüp uyarmasına rağmen kaptanın bunu göz ardı ettiği iddia edilmiştir. Havalandıktan kısa süre süre Birgenair uçağı yan dönerek Atlantik Okyanusuna çakıldı. Uçağın kara kutuları çıkarıldı ve gerçek ortaya çıktı. Uçağın hava hızını ölçen pilot tüplerinin birinin içine bir çamur sıvayan eşek arısının yuva yaptığı ortaya çıktı. Bu da akışkanın içeri girmesini engelledi ve yanlış veriler aktarılmasına sebep oldu.

1--16

BİRGENAİR NEDİR?

Havayolu şirketi, Türk iş insanı Çetin Birgen tarafından 1988 yılında kurulmuştur. İlk olarak, şirket DC-8 uçaklarını kullanarak Avrupa'dan Türk tatil destinasyonlarına charter uçuşları düzenlemekteydi. Daha sonra, Boeing 757 ve Boeing 767 uçaklarıyla Almanya'dan Karayipler'e uçuşlar gerçekleştirmeye başladı.

Ancak, 1996 yılında meydana gelen bir kaza sonrasında rezervasyonlarda büyük bir düşüş yaşandı ve şirket aynı yıl içerisinde faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldı.

ÇETİN BİRGEN KİMDİR?

Avrupa'da havayolu taşımacılığına Birgenair'le Türk damgasını vuran turizmci Çetin Birgen, Paris'teki evinde ölü bulunmuştu.. Dominik Cumhuriyeti'nde 189 kişinin ölümüyle sonuçlanan Boeing 757 kazasından sonra, uçağın bakımıyla ilgili suçlamalara hedef olan, aklanmasına rağmen itibarını ve firmaların sırt çevirmesi üzerine işlerini kaybeden Birgen'in bir süredir bunalımda olduğu öğrenilmişti.

Editör: Habererk Haber Merkezi