16 Ekim 2017'de Kerkük'ten ayrılmak zorunda kalan Barzani ve beraberindeki gruplar, son günlerde Irak Başbakanı tarafından alınan bir kararla tekrar Kerkük'e geri döndü. Ancak bu dönüş, Türkmenler tarafından hoş karşılanmadı ve özellikle Kerkük İleri Ortak Operasyonlar Komutanlığı gibi stratejik noktalara yerleşmelerine karşı büyük bir direnişle karşılaştı. Türkmenler, peşmerge konvoyunun şehre girişine izin vermemekte direnirken, bu protestoların şiddetlenmesi sonucu Irak yönetimi Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Irak yönetiminin aldığı karar sonrası şehirde yaşanan hadiseler ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Beş günü aşkın süredir devam eden toplu oturma eylemi sonucunda Kerkük ile Erbil'i birbirine bağlayan yol kapatılmıştır. Kerkük şehri ile ilgili olarak etnik temsilcilerinin görüşü alınmadan alınacak her türlü karar, güvenliğin istikrarsızlaşmasına ve toplumsal barışın bozulmasına yol açmaktadır. Bu duruma en iyi çözüm, meselenin yerel seçimler sonrasına kadar yargı yoluyla çözülmesidir. Bağdat ile Erbil arasında Kerkük halkının çıkarları dikkate alınmadan yapılan anlaşmalar, bizi uluslararası ve bölgesel kuruluşlar ve dost ülkeler aracılığıyla uluslararası destek aramaya itmektedir.”

PKK'LILAR KERKÜK'Ü KARGAŞAYA SÜRÜKLEDİ!

Erşat Salihi daha sonra yaptığı bir açıklamda, Kerkük'ün bilinçli şekilde kaosa sürüklendiğini ve bunun müsebbibinin PKK'lı ve İran'lı teröristler olduğunu vurguladı.

"Gösteriler sivil bir şekilde devam ederken, PKK’lı ve İran’dan gelen teröristler Kerkük’ü kargaşaya sürüklediler. Kerkük’ün hassas bir yapıda olduğunu ve kaos tahammül etmediğini bildiriyoruz. Kaosun sakinleşmesi adına, Ortak Operasyonlar Komutanlığı karargâhının durumunu mahkeme yolu ile yerel seçimlerden sonraya bırakılmasını öneriyoruz."

Editör: Habererk Haber Merkezi