O olmasaydı, belki de bugün bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti’nden bahsedemeyecektik.

Eşine ender rastlanacak askeri ve politik dehasıyla dönemin imkansız denilebilecek koşulları içinde düşman işgalini yok ederek, bağımsızlığımızı kurtarmamızın mimarı oldu…

Ülkemizin neredeyse her yerinden fışkıran milli mücadele ruhunu tek potada eriterek daha güçlü ve kararlı bir duruş sergilememize liderlik etti.

Bütün bu sürece başladığı 1919’da yalnızca 38 yaşındaydı. Cumhuriyeti ilan ettiğinde ise 42…

Askeri başarıları ve dönemin koşulları içindeki liderliği olmasaydı, belki bugün bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti’nden bahsedemeyecektik.

Mustafa Kemal Atatürk’ün en az askeri başarıları kadar önemli başarısı ise Türkiye’yi demokratik bir cumhuriyet haline dönüştürmesi, çağdaş uygarlık seviyesine taşımak konusunda attığı adımlardı.

İşgal sonrası neredeyse her sözünde ülkemizin ayakta kalması için en önemli mücadelenin cehaletle olması gerektiğini belirtmiştir. Cumhuriyet’in ilanı sonrasında yaptığı neredeyse her çalışmanın cehaleti, geri kalmışlığı önlemek, geriletmek adına olduğunu görüyoruz.

Kadının toplumdaki yeri, eğitim ve bilim alanındaki çalışmaları, dünyanın en önemli bilim insanlarını Türkiye’ye davet edip bilimsel adımlarına öncülük etmesi, laikliğe verdiği özel önem ve daha pek çok sayısız çabasının Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünlere gelmesindeki en büyük pay sahibi olduğunun altını çizmek gerekir.

Savaşlardan çıkan yorgun ve bitkin bir ülkenin bugünlere gelmesi O’nun attığı bu adımlar sayesinde oldu. Eğer atmış olduğu bu büyük adımlar olmasaydı, Türkiye Cumhuriyeti 2. Dünya Savaşı sürecinde ya da başka bir dönemde yeniden işgal edilmeye açık olacaktı.

Kurulmamızı ve ayakta kalmamızı sağlayan en önemli şey, O’nun liderliği, vizyonu ve bizlere göstermiş olduğu hedeflerdi.

Kaç askeri kökenli kurucu, askeri diktatör olmak yerine üniformasını çıkartıp ülkesini çağdaşlaştırıp demokratikleştirmek için mücadele etmiştir?

Kaç ülke kurucusu gençlerin yararlanabilmesi için modern geometri, vatandaşlık kitaplarını yazmış, başka dillerden çeviriler yapmıştır?

Kaç ülke kurucusu ülkenin en değerli günlerini çocuklara ve gençlere armağan etmiştir?

Atatürk’ün güzel ülkemize verdiği katkıları ve sevgimizi anlatmaya ne örnekler, ne bu satırlar ne de kitaplar yeter.

O’nun bizlere miras bıraktığı çağdaş Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacak ve çok daha güzel günler görecektir. Rahat uyu Atam, mirasının her daim koruyucusuyuz. Çünkü Sen olmasaydın, bugün bizler de biz olmayacaktık!

Editör: TE Bilişim