HABERERK/ÖZEL HABER

Trabzon’da silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden kişinin suç örgütü lideri Gürcü asıllı ‘Rezo Tiflis’ lakaplı Revaz Lordkipanidze olduğu anlaşıldı.Fransa ve Rusya'da suç örgütü faaliyetlerini yürüten çete liderinin Türkiye'de öldürülmesiyle ilgili soruşturma sürüyor. Bu ölümün ardından akıllara geçmişte yine Türkiye'de hesaplaşan mafya liderleri geldi.İşte o liderler;

Sırp mafya lideri İstanbul'da öldürüldü

İstanbul Şişli'de 7 Eylül günü seyir halindeki bir otomobile silahlı saldırı düzenledi. Saldırının hedefinde Sırbistan'ın en etkin suç örgütü liderlerinden Jovan Vukotiç vardı. Skaljari çetesinin lideri Vukotiç, bulunduğu otomobile motosikletle yaklaşan bir tetikçi tarafından dört kurşunla öldürüldü.

İranlı Escobar:Zindaşti Türkiye'de

Türkiye, son yıllarda birçok yabancı suç örgütü liderinin adının karıştığı olayla gündeme geldi. Bu konuda en dikkat çeken örnek Naci Zindaşti.

İranlı uyuşturucu kaçakçısı, 2007 yılında İstanbul Büyükçekmece'de ele geçirilen 75 kilogram uyuşturucu nedeniyle tutuklandı. Zindaşti, Ergenekon soruşturması kapsamında "terazi" kod adıyla gizli tanık yapıldı, ardından tahliye edildi. 2017'de husumetlisi olduğu Orhan Üngan'ın avukatı Kudbettin Kaya'nın öldürülmesi olayında suçlandı. Bu cinayetin ardından tutuklanan Zindaşti, İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan'ın verdiği şaibeli bir kararla tekrar tahliye edildi ve kayıplara karıştı. Açığa alınan ve halen yargılanan hâkim Özcan ifadesinde tahliye kararı için AKP'li Burhan Kuzu'nun devreye girdiğini öne sürdü. 

Zindaşti'nin kızı ve şoförü, 2014'te Büyükçekmece'de öldürüldü. Aynı dönemde Hollanda'da uyuşturucu ticaretinin kilit ismi Aliekber Aygün, İstanbul'da trafik ışıklarında beklerken infaz edildi. Zindaşti'nin kızının öldürülmesinin azmettiricisi olarak kırmızı bülten ile aranan İlhan Ünğan ise Kadıköy'de 2019 yılında öldürüldü. Cinayetin arkasında Zindaşti'nin olduğu iddia edildi.

Azeri-Rus hesaplaşması Türkiye'de

Azeri işadamı Ali Gamidov, İstanbul Bahçeşehir'de lüks bir sitenin havuzunda, önce dövüldü sonra kurşunlarak öldürüldü. Site güvenliğini atlatıp minibüsle içeriye giren 6 kişi, işadamının yanındaki sevgilisi Asiyat Alaşova'yı da ağır yaralandı. Saldırganlar bir anda ortadan kayboldu. Cinayetin, Rus mafyasının hesaplaşması olabileceğini üzerinde duran polis, geniş çaplı soruşturma başlattı. Bölgedeki güvenlik kameraları kayıtlarına el konuldu. İşadamı ve sevgilisinin geçmişi araştırıldı. Ağır yaralanan Asiyat Alaşova'nın ilk tedavisinin ardından kendine geldikten sonra verdiği ifade en önemli ipucu oldu. Alaşova, Gamidov'un son nefesinde "Rovshan" ismini kulağına fısıldadığını anlattı.

Salifov Antalya'da vuruldu

Azeri suç örgütü elebaşı Nadir Salifov, Antalya’da yemek yediği arkadaşı tarafından silahla vurularak öldürüldü.Salifov, birlikte yemek yediği bir erkek arkadaşı tarafından başından tek kurşunla silahla vuruldu.Lotu Quli (Guli) lakaplı Nadir Salifov’un, Rusya başta olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu’ndaki meyve- sebze ithalat pazarını kontrolünde bulunduran ‘Lotu Quli’ mafyasının liderliğini yaptığı biliniyor.Grubun bu kontrolü sağlamak için adam öldürme, haraç alma, gasp ve tehdit gibi suçları işlediği belirtiliyor.

Türkiye neden hesaplaşma noktası oldu?

Bu haberlere çok daha fazlası eklenebilir.Yabancı mafya liderlerinin Türkiye'de kümelenerek,hesaplaşması yeni bir durum değil.

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, İstanbul'un metropol bir kent olduğuna işaret ederek "Çok fazla insan hareketliliği var. Buraya her türlü insan geliyor. Bunlar arasında mafya unsurları da var" diyor. Uzun zamandan beri, yabancı mafya gruplarının Türkiye'ye gelişinde artış yaşandığını belirten Avcı, "Sovyet Rusya ülkeleri, Balkanlar, Araplar ülkelerinden çıkar amaçlı suç örgütleri geliyor. Devletin bunları hassasiyetle izlemesi, tedbir alması ve bunlara yönelik çalışma yapması gerekiyor" diye konuşuyor.

Türkiye'ye yönelik insan hareketliliğini anımsatan Avcı, turistlerin yanı sıra Suriye, Afganistan gibi savaştan kaçanların, sosyal çalkantıların olduğu İran'dan gelenlerin olduğuna işaret ediyor ve "Türkiye'ye yönelik insan göçü var. Sosyal çalkantılar dolayısıyla insan hareketi var. Bu da ne oluyor; İstanbul gibi büyük metropollere yoğunlaşma oluyor" tespitini yapıyor. 

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş de "Mafya nasıl ortamları ister, suç örgütleri nerede daha rahat hareket eder?" sorusunu soruyor. Öneş, "Hukuksuzluğun, adaletin olmadığı yerlerde. Devlet organları içinde bağlantı kurabildikleri yerlerde mafya siyaset ilişkilerinin bürokrat ilişkilerinin daha rahat yapılabildiği yerlerde hareketli olurlar. Faaliyetlerini yürütürler"  tespitini yapıyor.

Editör: Fatih Savuk