Prof. Dr. Alpay Azap, Kovid-19 salgını sonrasında ortaya çıkan Eris varyantına dikkat çekerek, özellikle okulların açılması sonrası risk gruplarında bulunan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Yeni varyantın gripten daha hızlı yayılması beklendiği için, toplumun genel sağlık önlemlerine daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Azap, EG.5 varyantının ülkemizde de görüldüğünü belirtti.

Azap, Eris varyantının yayılmasını engellemenin kritik faktörlerinden birinin maske kullanımı, hijyen, ve iyi havalandırma olduğunu söyledi.

Risk grubundaki kişilerin, özellikle yaşlılar, ciddi sağlık sorunları olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Azap, bu kişilerin kendilerini korumak için maske kullanmalarını önerdi.

Ayrıca, kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında virüsün kolayca yayılabileceğine dikkat çeken Azap, maske takmanın, el hijyeni, mesafe ve iyi havalandırma kurallarına uymak için önemli olduğunu belirtti.

Azap, bu önlemlerin sadece Eris varyantına karşı değil, diğer solunum yolu virüslerine karşı da koruyucu olduğunu vurguladı ve herkesin bu kurallara uyarak kendini ve sevdiklerini koruyabileceğini söyledi.

“Mevsim geçişi ve okulların açılmasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının artmasını bekliyorduk. Yeni Eris varyantının yayılmaya başlaması insanları biraz daha tedirgin etti. Bugünkü bilgilerimizle daha ağır hastalık yapmıyor. Dolayısıyla panik yapacak bir durum yok. Kapanma ve seyahat kısıtlaması gibi önlemlere de gerek olmayacak. Ancak hastalığın ağır seyredebileceği kişilerin dikkatli olması gerekir. Özellikle ileri yaştaki kişiler, altta yatan ciddi hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde tıpkı grip gibi COVID-19 da ağır seyredebiliyor. Bu kişilerin korunması önemli.  Sadece bu virüse özel değil herhangi bir viral solunum yolu infeksiyonunun yayılmasını kontrol etmek açısından maske, mesafe, temizlik ve iyi havalandırma gerekli. Özellikle hava sıcaklarının düşmeye başlamasıyla beraber kapalı ortamlar tercih ediliyor, daha az havalandırılıyor. Toplu taşıma da kalabalıklaştı. Bu ortamlarda virüslerin bulaşması çok kolaylaşıyor.  Hastalıklara davetiye çıkarmamak için özellikle riskli kişilerde maske kullanımına, el hijyenine dikkat edilmesini öneriyoruz”

Editör: Habererk Haber Merkezi