American Journal of Epidemiology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, televizyon karşısında çok uzun süre oturmak ölüm riskini yüzde 19 artırıyor. Uzun süre oturmanın ölümcül bir hareket olduğunu belirten araştırmacılar, "Saatlerde oturmak başta kalp hastalıkları olmak üzere, Alzheimer hastalığı ve felç riskini artırılyor" dedi.

Oturmamanın uzun ömürlü olmanın anahtarı olabileceği belirtilen araştırmada uzun süre oturmanın ölüm riskinde büyük bir artış ile ilişkili olduğu vurgulandı. Çalışmada, 21 yıl boyunca sağlığı izlenen 127.554 kişinin kayıtlarından elde edilen veriler analiz edildi. Sağlık testi yapıldıktan sonra araştırmaya katılanlardan 21 yıl içinde 48.784 kişi öldü. Araştırmacılar, ölenler arasındaki eğilimleri tespit etmek için verileri kullandı.

ALTI SAATTEN FAZLA OTURANLARI 14 RİSK BEKLİYOR

Araştırmacılar, her gün altı saatten fazla oturan kişilerin 14 farklı koşulmadan ölme olasılığının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Üç saatten az oturan insanlarla karşılaştırıldığında, bu hareketsiz insanlar kanser, kalp hastalığı, felç, diyabet, böbrek hastalığı, intihar, Alzheimer hastalığı ve daha fazlası dâhil olmak üzere bir dizi koşuldan ölme riski yüzde 19 daha yüksekti.

Editör: Yadigar Hanım